Aj sudy, v ktorých dozrieva skvelá whisky, majú svoju životnosť. Nie je možné ich napĺňať donekonečna. Whisky ponúknu všetko, čo môžu a potom ich cesta vedie ďalej. Kam? O to sa zaujíma nejeden priaznivec whisky.

Drevo zo sudov, ktoré využíva značka whisky Glenmorangie, nekončí v krbe, ani nehnije niekde na okraji pálenice. Je recyklované a využíva sa na výrobu rôznych iných predmetov. Napríklad z neho ručne vyrábajú surfovacie dosky.

Zdroj: Glenmorangie

​Pálenica „Highland distillery“ sa pridala k iniciatíve „Beyond the Cask“, ktorú podporujú výrobcovia single malt whisky. Informuje o tom portál scotchwhisky.com. Americká spoločnosť, Grain Surfboards of Maine, odoberá dosky zo sudov po whisky Glenmorangie a vyrába z nich jedinečné, ručne spracované surfy, jeden v hodnote 5 500 dolárov.

Zdroj: Glenmorangie

​Na každý surf od tejto spoločnosti je spotrebovaných 12 kusov dosiek z dubového suda po Glenmorangie, v kombinácii so severským bielym cédrom, či prípadne červeným cédrom, ktoré sú typické pre štát Maine.

„Iniciatíva Beyond the Cask je naším vkladom do spolupráce s ľuďmi, ktorí zdieľajú našu kreatívnu víziu, vášeň a trpezlivosť a využijú toto drevo na jeho ďalšej ceste,“ hovorí šéf destilácie v pálenici Glenmorangie Bill Lumsden.
Zdroj: Glenmorangie

​Surfovacie dosky nie sú jediným produktom, ktorý je výsledkom spomínanej iniciatívy. Už predtým spoločnosť predstavila slnečné okuliare, ktorých rámy boli vyrobené z dreva zo starých sudov, tentokrát v spolupráci s Finlay & Co, ešte v roku 2016, alebo tiež bicykle, vyrobené rovnako zo sudov po Glenmorangie, ktoré uviedla na trh spoločnosť Renovo Hardwood Bicykles.

Obchodovanie so zlatom vymenili za obchodovanie s tekutým zlatom

Prečo obchodovať so zlatom, ak môžeme obchodovať s tekutým zlatom? Túto otázku si zaiste položil Švéd Christian Svantesson, ktorý sa rozhodol založiť prvý celosvetový, verejne obchodovateľný komoditný fond so single malt whisky - The Single Malt Fund.