Blackened American Whiskey je zmesou viacerých whiskey americkej produkcie. Nielen bourbonov, ale aj ražovej whiskey a ďalších amerických whiskey z rôznych páleníc. Táto zmes v závere niekoľko týždňov dozrievala ešte v dubových sudoch po čiernom brandy.

Dave Pickerell je vyštudovaný chemik, neskôr aj profesor chémie vo West Pointe, ktorý je domovom najväčšieho cirkevného organu na svete. Prečo to spomínam? Pickerell tvrdí, že spodné tóny dokážu dokonale rozvibrovať prostredie a to má vplyv na molekuly whiskey, ktoré ovplyvňujú jej dozrievanie. No a práve skladby kapely Metallica boli využité na tvarovanie chuti whiskey Blackened. Neviem, či vibrácie môžu skutočne ovplyvňovať chuť whisky alebo nie, ak to však tvrdí odborník, treba mu asi veriť. Mne osobne to však príde skôr nereálne, ale kto vie...

Názov whiskey Blackened je odvodený od rovnomennej skladby tejto svetovo uznávanej metalovej kapely. Metallica to s whiskey myslí vážne. Kapela prízvukuje, že by svoje meno nespojila s akoukoľvek priemernou americkou whiskey. Tvrdí, že na tejto whiskey veľmi precízne spolupracovali niekoľko rokov a zaoberali sa každým detailom od prvotnej myšlienky až po prvý dúšok výsledného produktu. Konečným cieľom kapely je prepojiť jej hudbu s obľubou tejto whiskey, lebo sú spojenými nádobami.

Asi aj preto je jedným zo sloganov, ktorý prezentáciu tejto americkej whiskey sprevádzajú, nasledovný:

„Skutočne nekonvenčná whiskey nekompromisnej kvality“.

No a na záver je treba povedať niečo aj o samotnej chuti tejto novinky: Podľa oficiálnych degustačných poznámok by malo byť v tejto „metalovej“ whiskey cítiť marhule spolu s tónmi medu a karamelu.

Chalani na začiatok prichádzajú s 5000 fľašami, ktorým napomáhali skladby ako Eye of the Beholder, For Whom the Bell Tolls a The Frayed Ends of Sanity.

Blackened American Whiskey bude v najbližšom období k dispozícii v obchodoch, reštauráciách a baroch v okolí amerických miest, na ktorých sa bude konať turné kapely Metallica. Kúpiť sa však bude dať aj v e-shopoch, neviem však, kedy a či vôbec dorazí aj do tých našich.

Pre tých, ktorí si myslia, že ide o výmysel, len dodávame, že s touto metódou experimentuje viacero páleníc a výskum z roku 2017 potvrdil, že táto metóda naozaj funguje.

Snoop Dogg útočí namiesto hip-hopu kuchárskou knihou

Známy americký raper v priebehu minulého roka pripravil pre jeden americký televízny gastronomický kanál reláciu o varení s podnikateľkou Marthou Stewart. Zdá sa, že varenia stále nemá dosť.

Zdroj: Esquire