Podľa talianskych vedcov je riziko predčasných úmrtí u ľudí starších ako 65 rokov pri stredomorskej strave nižšie až o 25 percent, v prípade, že obsahuje množstvo ovocia, zeleniny, olivového oleja, rýb a menej mäsa, mlieka a alkoholu.

Vedci z inštitútu Neuromed v talianskom meste Pozzilli analyzovali súvislosť medzi stredomorskou stravou a mierou úmrtnosti. Vo svojom výskume sledovali viac ako päťtisíc ľudí starších ako 65 rokov. Okrem toho uskutočnili výskum aj v niekoľkých ďalších krajinách, ten zahŕňal celkom 12 tisíc ľudí. Výsledky novej štúdie boli zverejnené v British Journal of Nutrition.

Podľa výskumníkov výsledky jasne ukazujú, že stredomorská strava môže výrazne predĺžiť životy starších ľudí. Zistili, že čím viac seniori uprednostňujú stredomorskú stravu – ktorej súčasťou je aj pohár vína - tým menšie je riziko predčasnej smrti.

„Vzhľadom na starnutie svetovej populácie budú ľudia starší ako 65 rokov tvoriť za niekoľko rokov zhruba štvrtinu európskeho obyvateľstva,“

uviedla Licia Iacoviello, autorka štúdie.

Chcete schudnúť? Toto je najhoršia vec, ktorú robíte

Ak ste sa rozhodli, že zmeníte svoj životný štýl, dbajte na nasledujúce rady.

Zdroj: Neuromed