Spoločnosť Douglas Laing & Co., ktorá síce pôsobila vo whisky priemysle, ale vlastnú whisky doteraz nedestilovala, oznámila, že plánuje otvoriť svoju pálenicu whisky. Známy je už aj jej názov. Clutha.

Prečo práve Clutha? Názov novej pálenice i značky whisky je odvodený z názvu rieky Clyde. V gaelčine znie jej názov práve Clutha. A nový liehovar bude stáť na brehu tejto rieky.

Zdroj: Douglas Laing &amp

Otvorenie na budúci rok

Nová glasgowská pálenica by mala byť otvorená na jeseň budúceho roku a stáť bude okolo 11,8 milióna eur. Jej súčasťou bude aj plnička fliaš, návštevnícke centrum, archív whisky, bar a bistro. No a svoje miesto si v komplexe nájde aj sídlo firmy, ktorá liehovar vlastní.

Zdroj: Douglas Laing &amp

​​Netypická pre región

Fanúšikov whisky určite zaujíma aj to, o aký charakter whisky pôjde. Investor podľa informácií portálu whisky.com avizuje, že by nemalo ísť o typickú whisky z regiónu Lowland, ale o špeciálnu single malt s výrazným vplyvom sherry. Whisky z Lowlands sú pritom charakteristické skôr kvetinovou vôňou a chuťou trávy, zázvoru, karamelu, či škorice. Clutha však bude roky dozrievať v dubových sudoch po sherry a nebude ani prifarbovaná a ani filtrovaná.

Zdroj: Douglas Laing &amp

​Konečne vlastná whisky

Spoločnosť Douglas Laing and Co. pôsobila doteraz ako tzv. independent bottler, čo znamená, že nevyrábala vlastnú whisky, ale ju nakupovala od rôznych páleníc, miešala ju a napokon predávala vo vlastných fľašiach, pod vlastnou značkou. Založená bola už v roku 1948, čo znamená, že predaju whisky sa venuje 70 rokov.

Rozhodnutie otvoriť vlastnú „destilérku“ má preto svoju logiku a nie je až také prekvapivé. Whisky sa v celosvetovom meradle veľmi dobre darí, predaj stúpa a trh ešte nie je nasýtený. Apetít po whisky je výrazný najmä v Severnej Amerike, Európe a Ázii (špeciálne v Číne), kam bude smerovať prevažná väčšina exportu novej whisky.

Kým sa však v predajni objaví prvá fľaša whisky Clutha, potrvá ešte niekoľko rokov.

Whisky a obsah alkoholu: Na čo všetko má vplyv?

V procese, keď sa rozhodujeme akú sladovú whisky si mienime kúpiť a ochutnať, zvažujeme prirodzene viacero faktorov. Väčšinu z nás pravdepodobne najviac zaujíma chuťový profil whisky (či má ovocnú chuť, sladkastú, alebo rašelinovú, či skôr korenistú). Na niekoho platí značka, ďalší pozerajú na jej vek. A samozrejme dôležitá je aj cena.