Asi ste mnohí dodnes nepočuli o whisky Ailsa Bay. Ide o pomerne málo známu škótsku pálenicu, ktorá uviedla na trh len svoju druhú single malt whisky. Prekvapivo ale produkuje obrovské množstvo whisky.

Ailsa Bay je situovaná v škótskom regióne Lowland a založená bola v roku 2007. Jej prvá single malt whisky bola na trh uvedená v roku 2016 bez označenia veku. Značka patrí do skupiny William Grant & Sons.

Zdroj: Alisa Bay

​Ohromujúca produkcia

Vzhľadom na to, že whisky s týmto názvom pozná asi len málokto, má až šokujúcu kapacitu vlastnej produkcie. Teraz sa podržte! Ročne vydestiluje až 12 miliónov litrov whisky. Jedna z najväčších destilériek na svete, ak nie najväčšia - Glenfiddich - pritom ročne vyprodukuje 13 700 000 litrov whisky. Ak to porovnáme, nie je to až taký veľký rozdiel. A napríklad známa Balvenie vyprodukuje 7 miliónov litrov whisky, čo je už o dosť menej ako Ailsa Bay. (Tvrdí to portál whisky.com, odvolávajúc sa na zdroj: Malt Whisky Yearbook 2018)

Pálenica Ailsa Bay pritom produkujem 5 rôznych štýlov whisky – veľmi jemné a sladké, ťažké a tri verzie dymovej whisky s jemnou príchuťou rašeliny. Väčšina produkcie je zameraná na výrobu miešanej, teda blended whisky, podobne ako Grant´s.

Zdroj: Alisa Bay

​Novinka Ailsa Bay 1.2

Ale poďme k avizovanej novinke z dielne tejto pálenice. Ailsa Bay 1.2 Sweet Smoke je, rovnako ako jej predchodkyňa, whisky bez označenia veku, so silou 48,9 % alkoholu. Je však o niečo dymovejšia a o dosť sladšia. Jej autorom je známy master blender Brian Kinsman, ktorý pracuje aj pre iné značky patriace do rodinnej firmy William Grant & Sons.

Zdroj: Alisa Bay

​Dozrievanie

Nová Ailsa Bay Single Malt dozrieva po dobu 6-9 mesiacov v malých sudoch (25 – 100 litrov), v ktorých predtým dozrievala Hudson Whiskey (USA). V menších sudoch dozrieva whisky oveľa rýchlejšie a intenzívnejšie  ako vo veľkých. Tekutina je po tejto dobe následne prečerpaná do dubových sudov panenských, prvýkrát plnených (po nejakom alkohole) a tiež do takých, ktoré už boli viackrát plnené. Výsledok? Jej sladkosť a dymovosť sú perfektne vyvážené.

Na trh by sa mala dostať v septembri a okrem Veľkej Británie ju bude možné kúpiť v Austrálii a Fínsku.

​Degustačné poznámky, ako ich uvádza samotná pálenica

Vôňa:

Čerstvý dym z dreva nasledovaný dubovou sladkosťou a maslovým toastom, ktorý sa rozvinie do karamelizovaného jablka.

Chuť:

Úvodný prílev rašeliny rýchlo vystrieda chuť vanilky. Nasleduje vyváženosť medzi dymovosťou, ovocím, krémovým karamelom. Každým ďalším dúškom sa otvárajú nové chute.

Záver:

Fascinujúca rovnováha medzi dymovosťou a sladkosťou.

Zdroj: Alisa Bay