Neexistujú žiadne pravidlá. Iba inštinkt, ktorý nasledujem. To je whisky, ktorú zbožňujem vytvárať. To sú slová Adama Hanetta, šéfa destilácie v pálenici Bruichladdich zo škótskeho ostrova Islay.

Nová whisky Bruichladdich Black Art nezaujme len svojim tajomným a čistým dizajnom fľaše, rovnako tajomný je aj jej obsah. Prečo? Zloženie a minulosť sudov, z ktorých je namiešaná táto škótska je pre verejnosť neznáme, jediný, kto ho pozná je práve Adam Hanett. Mladý muž, ktorý mal tú česť učiť sa od bývalého malt mastera tejto pálenice, váženej osobnosti vo svete whisky, Jima McEwana.

Zdroj: Bruichladdich

​Bruichladdich Black Art týmto píše svoju šiestu edíciu. Druhú, ktorá vznikala pod rukami Adama Hanetta. A je výnimočná. Čím?

  • Vekom - Ide o single malt whisky s označením veku, 26 rokov. Znamená to, že najmladšia zložka whisky, ktorá sa v tejto fľaši nachádza, dozrievala celých 26 rokov.
  • Chuťou - Pálenica Brucihladdich, podobne ako ďalšie pálenice zo škótskych ostrovov vyrábajú väčšinou rašelinovú zadymenú whisky. Predsa len existujú výnimky. Toto je jedna z nich. Black Art je nerašelinová (unpeated) whisky.
  • Nedefinovaním sudov, v ktorých whisky dozrievala - To je tajomstvo tejto špeciálnej edície, výsledkom mágie jej tvorcu. O to väčšie sú očakávania pred prvým dúškom.
  • Počtom fliaš - Naplnených ich bolo len 18 tisíc kusov. A každá fľaša má svoje individuálne číslo. Aj preto sa cena za jednu fľašu šplhá na 308 eur.
  • Spracovaním - nefiltrovaná a nedofarbovaná. V tom spočíva jej čistota a prirodzenosť.

Poďme sa však pozrieť na degustačné poznámky o tejto "živej vode", ktoré uvádza pálenica.

Bruichladdich distillery Bruichladdich distillery Zdroj: Bruichladdich

Ako vonia táto whisky z tajomnej dizajnovej čiernej fľaše?

Vôňa dubu sa mieša s vôňou čokolády. Horkej čokolády. Pribúdajú hrozienka, slivky, neskôr jablká. DNA Bruichladdichu charakterizuje aj sladkosť tejto "živej vody" s poznámkami marcipánového a citrónového koláča.

A čo jej chuť?

Bohatá kombinácia dubu a ovocia je ohromujúca. Plno ovocia, ako by ste sa ocitli uprostred ovocného sadu a vôňa vanilky. Po ďalšom dúšku prichádza horká čokoláda, tmavé ovocie, figy, kryštalizovaný zázvor a kvetina, konkrétne červená ruža. Každým ďalším dúškom sa whisky ďalej otvára a odhaľuje nové tajomstvá. Opäť jemné ovocie, tabakom ovanutý kokos a pralinky. To všetko vypovedá o extra triede.

Záver

Dochuť je charakteristická čokoládou, marhuľou, ananásom a ďalším exotickým ovocím. Klasický karamel a pomarančový karamel  a oriešky zavŕšia chuť po prehltnutí. 46,9 percent alkoholu dodáva príjemnú silu, ktorú si však vďaka jemnosti whisky ani neuvedomíte. Príjemné pitie na výnimočné chvíle.

Obchodovanie so zlatom vymenili za obchodovanie s tekutým zlatom

Prečo obchodovať so zlatom, ak môžeme obchodovať s tekutým zlatom? Túto otázku si zaiste položil Švéd Christian Svantesson, ktorý sa rozhodol založiť prvý celosvetový, verejne obchodovateľný komoditný fond so single malt whisky - The Single Malt Fund.