Nová pálenica whisky by mala spustiť svoju produkciu už na jar budúci rok. Na ostrove Arran by tak išlo o druhú pálenicu škótskej. Vlastniť ju bude rovnaký majiteľ.

Na projekte je ešte stále veľa práce, ale budovy a návštevnícke centrum už naberajú reálne kontúry. A ponesie názov Lagg Distillery. Majiteľom je spoločnosť Isle of Arran Distillers. Jej výkonný riaditeľ Euan Mitchell už dnes neskrýva nadšenie a hovorí, že je fantastické vidieť ako sa ich vízia mení na skutočnosť.

Zdroj: Islay of Arran Distillers
​„Môžem potvrdiť, že všetky práce postupujú podľa plánu a pálenica bude otvorená na jar budúceho roku,“ povedal pre portál whisky.com.

Nový liehovar bude stáť v blízkosti dediny Lagg, hneď vedľa polí s jačmeňom, z ktorého sa už dnes vyrába časť sladu pre pálenicu tejto spoločnosti, ktorá stojí pri dedinke Lochranza, na severe ostrova.

Zdroj: Islay of Arran Distillers

​Rodinné dedičstvo

Manažérom pálenice sa stane Graham Omand. Pre pálenicu whisky Arran pracuje už 8 rokov pod vedením majstra Jamesa MacTaggarta, ktorý je zároveň jeho strýkom. Je to ideálny učiteľ s bohatými skúsenosťami, ktoré získal počas svojej 42-ročnej praxe vo whisky priemysle. Svoje vedomosti odovzdáva svojmu synovcovi takpovediac ako rodinné dedičstvo.

Zdroj: Islay of Arran Distillers

​Rašelinová whisky

Graham Omand sa narodil na ostrove Islay, ktorý je preslávený výrobou dymovej, rašelinovej škótskej whisky. Tradícia ostrova a znalosti, ktoré získal od svojho strýka ho robia priam ideálnou osobou na výrobu vysokokvalitnej rašelinovej whisky pre pálenicu Lagg. Majitelia pálenice sa totiž rozhodli, že vlajkovou loďou ich podniku bude práve ťažšia, rašelinová whisky.

Pálenica Lagg vo svojej plnej produkcii zvýši ročnú kapacitu spoločnosti Isle of Arran Distillers zo súčasných 1,2 miliónov litrov na viac ako 2 milióny litrov.

Zdroj: Islay of Arran Distillers

​Exkluzívne whisky spoločenstvo

Škótsky producent whisky dnes ponúka záujemcom na predaj 700 prvýkrát plnených sudov, čím dáva fanúšikom whisky možnosť stať sa členmi exkluzívneho spoločenstva Lagg Cask Society. James MacTaggart už špeciálne pre tento účel vybral sudy po bourbone z Kentucky, ktoré budú na jar 2019 naplnené destilátom. Táto jedinečná ponuka sa nebude opakovať ďalších desať rokov. Už z toho je možné usúdiť, že ide skutočne o veľmi exkluzívnu ponuku a zároveň príležitosť, stáť pri samom začiatku pálenice Lagg na ostrove Arran a samozrejme sa stať aj majiteľom kvalitnej škótskej single malt whisky.

Zdroj: Islay of Arran Distillers

​ Video o pálenici whisky Arran:

Glasgow opäť spoznal svoju prvú single malt whisky

Ak sa chystáte na dovolenku do krásneho Škótska a jednou z navštívených destinácií bude aj mesto Glasgow, nezabudnite navštíviť tamojšiu pálenicu whisky Glasgow distillery. Ide o veľmi mladý liehovar, ktorý práve v týchto dňoch uviedol na trh svoju prvú single malt whisky.