Len v Singapure si môžete dovoliť jedlo za 2,50 eura v zariadení ocenenom hviezdičkou Michelin. Ostrovné mesto sa pritom pýši tým, že má ako jediné na svete v prestížnom sprievodcovi ocenený pouličný stánok. Dokonca dva. Alebo skôr jeden a pol.

Hľadanie michelinského stánku s názvom Hill Street Tai Hwa Pork Noodle je tak trochu dobrodružstvo. Krčí sa v priechode pod miestnymi štátnymi panelákmi stranou ruchu veľkomesta a akýchkoľvek turistických atrakcií. Navyše je zastrčený vzadu medzi ostatnými stánkami.

Najväčšiu slávu už má stánok zreteľne za sebou, aj keď na ocenenie, ktoré ho vyšvihlo na čelo šiestich tisíc singapurských kioskov s jedlom, sú tam stále hrdí. Na stenu si zavesili hneď niekoľko novinových článkov popisujúcich ich úspech. A stále tam ešte občas chodia turisti.

Zdroj: Facebook

​Ďalší stánok s michelinskou hviezdou je v štvrti označovanej ako "Čínske mesto". Vlastne to už nie je stánok, jeho majiteľ Chan Hon Meng sa presunul z prvého poschodia obchodného domu, kde sú sústredené stánky s jedlom, cez ulicu. Do kamennej predajne, ktorá je stánkom len napol, a to napriek tomu, že je stále známy pod značkou "stánkar Chan".

Ocenenie stánkov s jedlom michelinskou hviezdou je unikátom. Okrem dvoch vyššie spomínaných zariadení v Singapure to dosiahol ešte stánok Jay Fai v thajskej metropole Bangkoku. Kritici ale namietajú, že nejde o skutočný stánok, ale o malú reštauráciu. A tiež, že jedlo Jay Fai, ktorá je známa tiež tým, že na ochranu pred prskajúcim olejom pri vyprážaní nosí lyžiarske okuliare, nie je práve lacné a nedá sa porovnávať s pouličným občerstvením.

Zdroj: Facebook

​Organizátori udeľovania michelinských hviezdičiek sa ale obhajujú tým, že na rozdiel od iných krajín nemohli v Thajsku riadne oceniť pouličné stánky. Dôvodom je to, že ich majitelia sa s podnikmi často pohybujú po uliciach a nie sú na jednom mieste, takže by bolo ťažké ocenený stánok nájsť.

"Oceňovali sme len reštaurácie s ´fyzickou adresou´," uviedli.

V Singapure je pohyb stánkárov po ulici zakázaný a už roky sú nútene sústredení v takzvaných food courtoch, niečo ako dvoroch. Ide o miesto, kde sú často až desiatky stánkov s jedlom a stolčeky a stoličky pre zákazníkov.

Michelinský šéfkuchár Massimo Bottura sa stal novým ambasádorom luxusnej značky Panerai

Zakladateľ jednej z najlepších reštaurácií sveta je najnovšou tvárou série 'Traits'.

Zdroj: CNC