Ak sa chystáte na dovolenku do krásneho Škótska a jednou z navštívených destinácií bude aj mesto Glasgow, nezabudnite navštíviť tamojšiu pálenicu whisky Glasgow distillery. Ide o veľmi mladý liehovar, ktorý práve v týchto dňoch uviedol na trh svoju prvú single malt whisky.

Táto glasgowská pálenica bola založená v roku 2014 spoločnosťou Glasgow Distillery Company. Svoje meno prebrala z pôvodnej pálenice v časti mesta Dundashill, ktorá tam pôsobila od roku 1770 a fungovala do začiatku 20. storočia.

Zdroj: Glasgow Distillery Company

​V Glasgowe ožíva nová tradícia whisky

Mesto Glasgow bolo kedysi domovom stoviek páleníc, niekdajšia prohibícia však spôsobila ich postupný zánik. Verte, či nie, ale práve dnešná Glasgow distillery je prvou pálenicou v Glasgowe, ktorá po 110 rokoch opäť začala s vyrobou single malt whisky a obnovuje jej tradíciu v tejto škótskej metropole.

Investovali sme do najlepšieho destilačného vybavenia, pracujeme sa najlepšími surovinami, používame najlepšie sudy a do výroby sme angažovali tím inovatívnych odborníkov,“

tvrdí pálenica The Glasgow Distillery na svojej internetovej stránke.

Zdroj: Glasgow Distillery Company

​1770

Štyri roky po svojom otvorení už pálenica z Glasgowa hlási prvú novinku, ktorou je novučičká single malt whisky pomenovaná 1770. Ako som už uviedol vyššie, ide o odkaz na dedičstvo pálenice a rok založenia pôvodného liehovaru.

Spojením tradície s inováciou vznikla naša prvá a jedinečná škótska single malt whisky,“ tvrdia v tejto glasgowskej pálenici a dodávajú, že ich novinka stelesňuje mesto Glasgow.

Je originálna, osobitá a vynaliezavá.

Nová single malt z dielne Glasgow distillery dozrievala v sudoch z amerického dubu po bourbone a finišovala v úplne nových, predtým ničím nenaplnených sudoch. To jej dodáva plnú a dobre zaoblenú chuť.

Zdroj: Glasgow Distillery Company

​Ako vonia a chutí

Nová 1770-tka má krásnu zlatistú farbu a vonia po hruškách a rebarbore. Jej chuť je osviežujúca a hrejivá zároveň. Cítiť v nej jemné korenisté tóny a v závere je pekne sladká.

Zdroj: Glasgow Distillery Company

​Vypredané

Pálenica už však ohlásila, že vypredala všetkých 5000 fliaš prvého vydania svojej 1770 Glasgow Single Malt Scotch Whisky. Znamená to, že oficiálne sa už táto whisky kúpiť nedá. V roku 2019 ale Glasgow distillery plánuje vydať novú edíciu whisky 1770. Jej súčasťou bude peated i unpeated whisky, teda dymová (rašelinová) i nerašelinová single malt.

Ak sa chcete o tejto pálenici dozvedieť viac a na vlastné oči vidieť ako vyzerá výroba whisky, pri potulkách Glasgowom ju nezabudnite navštíviť.

Pozrite si tiež video o Glasgow distillery:

Sudy výrazne ovplyvňujú výslednú chuť whisky: Sú nenahraditeľné

Z destilačného kotla najskôr vyteká biela tekutina, ktorú by vypil asi len málokto. To najdôležitejšie príde ale až neskôr. Pri dozrievaní. Výslednú chuť a farbu whisky práve zrenie v sudoch. Bez nich by whisky nebola whisky. Práve sudy sú pre definitívny výsledok nesmierne dôležité. Nenahraditeľné.