Známy škótsky región Speyside sa dočkal zbrusu novej pálenice whisky. Nový domov svetoznámej značky Macallan sa pripravoval viac ako šesť rokov. Investícia do novej modernej pálenice s návštevníckym centrom v hodnote takmer 160 miliónov eur je súčasťou celkovej veľkej investície spoločnosti Edrington do svojej vlajkovej lode v rámci segmentu single malt whisky.

Budova nového liehovaru je zároveň architektonickým skvostom. Navrhli ju londýnski architekti zo štúdia Rogers Stirk Harbour + Partners a veľmi citlivo ju zasadili ju do svahu škótskeho vidieka. Jej súčasťou je jedna z najkomplexnejších drevených strešných konštrukcií na svete. Predpokladám, že tento moderný objekt, ktorý je skutočnou pastvou pre oči bude ašpirovať na prestížne architektonické ocenenia.

Zdroj: Archdaily

​Zvýšia produkciu

Interiér má veľkosť takmer 15-tisíc metrov štvorcových a tento komplex umožní spoločnosti navýšiť svoju ročnú produkciu o tretinu, na približne 14,6 milióna litrov destilátu. Starý liehovar, ktorý bol zlikvidovaný koncom roka 2017, hneď potom ako začali fungovať destilačné kotly v novej pálenici, produkoval ročne okolo 11 miliónov litrov liehoviny.

Zdroj: Archdaily

​Zacielené na návštevníkov

Formálne otvorenie nového liehovaru whisky Macallan bolo odložené až do dokončenia nového návštevníckeho centra. To svoje brány otvorí  už onedlho, presne 2. júna. Prehliadky budú obmedzené na 12 osôb súčasne a budú v prebiehať prakticky v celom liehovare. Návštevníci budú môcť sledovať celý výrobný proces cez presklenú stenu.

Je to skutočný skvost. Cez sklenené steny pálenice máte nerušený výhľad na rieku Spey, máte tu prepojenie novej budovy s krásnym okolím a vo vnútri nájdete celý náš duchovný domov. No a samozrejme aj neuveriteľný bar. Všetko je veľmi citlivo prepojené a vytvára jeden skvelý estetický celok,

neskrýva nadšenie kreatívny riaditeľ Macallanu Ken Grier v rozhovore pre portál WhiskyCast.

Zdroj: Archdaily

​Dbali aj na ekológiu

Nový liehovar je zaujímavý nielen svojou architektúrou, ale aj ekologickým zameraním. Vodu odoberá z prameňa spod pálenice a až 95 percent spotrebovanej energie bude pochádzať z udržateľných zdrojov. Na pozemku pálenice postavili zariadenie na spaľovanie biomasy, ktoré tvorí potrebné energie. Toto zariadenie využíva na spaľovanie nielen štiepku ale aj zvyšky obilných zŕn z oblasti okolitých páleníc whisky.

Zdroj: Archdaily

​Čo môžete v pálenici zažiť

Je veľkým trendom, že pálenice whisky otvárajú návštevnícke centrá, kde môžu fanúšikovia whisky vidieť ako sa ich obľúbený nápoj vyrába, dozvedieť sa viac o celom procese, histórii a tiež ochutnať vybrané vzorky tohto nápoja. Rovnako je tomu aj v novej pálenici Macallan. Okrem ohromnej architektúry budete môcť vidieť veľa zaujímavého – oboznámiť sa s bohatou tradíciou pálenia a dozrievania single malt whisky a následne zažiť degustáciu, kde budete môcť preskúmať chute a vône z niekoľkých starostlivo vybraných whisky značky Macallan. Na prehliadku sú vpustení len dospelí a deti nad 14 rokov. On-line rezerváciu spustí Macallan už čoskoro na svojej web stránke

The Irishman ponúka dve limitované novinky: Ochutnajte whiskey s odkazom Sicílie

Módnym trendom dneška v páleniciach whisky je experimentovanie. Trh s týmto nápojom zažíva boom, konkurencia je silná, takže treba hľadať spôsoby ako sa odlíšiť. Jedným z nich je snaha o výrobu rôznych limitovaných edícií, ktoré sú zaujímavé napríklad finišovaním whisky v sudoch, ktoré boli predtým naplnené iným alkoholom.