Módnym trendom dneška v páleniciach whisky je experimentovanie. Trh s týmto nápojom zažíva boom, konkurencia je silná, takže treba hľadať spôsoby ako sa odlíšiť. Jedným z nich je snaha o výrobu rôznych limitovaných edícií, ktoré sú zaujímavé napríklad finišovaním whisky v sudoch, ktoré boli predtým naplnené iným alkoholom. A čím zaujímavejším, tým zaujímavejší môže byť aj výsledný produkt. Ľudia jednoducho žiadajú pestrosť chutí, rôzny charakter whisky.

Výnimkou v tomto smere nie je ani pálenica Walsh Whiskey z Royal Oak, Carlow v Írsku. Jej majiteľ Bernard Walsh prednedávnom predstavil dve novinky z limitovanej edície. Obe dozrievali v sudoch po víne Marsala z vinárstva Florio na Sicílii. Toto vinárstvo vlastní strategický partner pálenice Walsh Whiskey Illva Saronno. Spolupráca týchto dvoch mužov viedla k výrobe dvoch noviniek whiskey The Irishman.

Zdroj: Peter Praženka

​Pečať Sicílie

Obe nové whiskey jeden rok finišovali vo veľkých sudoch, tzv. hogshead, po víne Marsala. Tieto sudy sú väčšie než tie, v ktorých štandardne whisky dozrieva. Vyrobené sú z francúzskeho dubu v meste Jerez v Španielsku. Predtým niekoľko rokov táto whiskey dozrievala v sudoch z amerického dubu, v ktorých predtým dozrieval bourbon.

Zdroj: Peter Praženka

​The Irishman 12 Years Old Masala Cask Finish

Prvou novinkou z dielne spomínanej pálenice je The Irishman 12 Years Old Marsala Cask Finish. Ide o single malt (jednosladovú) whiskey s označením veku a je v podstate veľmi vzácna, keďže sa ňou naplnilo len 320 fliaš. Whiskey najskôr klasicky 12 rokov dozrievala v sudoch po americkom bourbone a potom ešte rok v sudoch po sicílskom vína Marsala. Do fliaš je plnená v sile 56 % ABV.

Ak chcete túto whiskey kúpiť, môžete tak urobiť len na jedinom mieste na svete – v návštevníckom centre Walsh Whiskey Distillery v Royal Oak. Predajná cena sa pohybuje na prekvapivo nízkej úrovni, len 100 eur.

Zdroj: Peter Praženka

​A ako chutí? Delikátna chuť tmavej čokolády sa snúbi so sladkou vanilkou, jablkami a hruškami. Vo finiši sú cítiť elegantné medové tóny a náznak pomarančovej kôry. Je nezabudnuteľná!

The Irishman Founder´s Reserve Marsala Casks Finish

Druhou novinkou z tejto edície je The Irishman Founder´s Reserve Marsala Casks Finish. V tomto prípade ide o blend, teda miešanú whiskey, ktorú vytvoril zakladateľ pálenice Bernard Walsh. Founder´s Reserve je zmesou dvoch druhov whiskey – Single Malt a Pot Still v pomere 70 ku 30. Táto whiskey je netypická tým, že ju tvorí destilát, ktorý bol 100 % destilovaný v medených kotloch, a v tomto prípade ide o jedinú miešanú írsku whiskey destilovanú takýmto spôsobom.

Zdroj: Peter Praženka

​Výsledkom je bohatšia chuť výsledného nápoja, čo ocenili aj odborníci na viacerých medzinárodných súťažiach. The Irishman Founder´s Reserve Marsala Casks Finish rovnako ako jej „sestra“ finišovala 12 mesiacov v sudoch po sicílskom víne Marsala. To jej dodáva krásnu sladkastú chuť so štipkou korenia, tóny vanilky a letného ovocia.

Zdroj: Peter Praženka

​Vedeli ste, že?

Určite ste si všimli, že v článku používam pojmy whisky a whiskey. Prečo sa toto slovo píše raz tak a raz tak, pýtate sa mnohí. Urobím v tom jasno. Ak sa bavíme o whisky ako kategórii alkoholu vo všeobecnosti, tak sa píše bez písmena e, teda whisky. Ak hovoríme o írskej a americkej, tak je to vždy whiskey. Škótska, kanadská, japonská alebo trebárs slovenská sú jednoducho whisky.

500 za 500: Aj tak by mohol znieť slogan pre nový Redbreast

Jedna z najlepších írskych whiskey - Redbreast - už onedlho spustí do predaja svoju limitovanú edíciu Redbreast Dream Cask. Ide o 32-ročnú single pot still whiskey, ktorá je prvou zo série plánovaných špecialít tejto značky z pálenice Irish Distillers. Pôjde však predovšetkým o whiskey pre zberateľov.