Už dávno vieme, že konzumácia červeného vína s mierou má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Teraz môžeme do tohto zoznamu pridať ešte jednu vec.

V nedávnej štúdii vedci zistili, že

konzumácia červeného vína môže znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty až o 12 percent.

Na tento pozitívny vplyv prišli výskumníci zo susednej univerzity vo Viedni po tom, ako preskúmali údaje nie menej ako 611 tisíc pacientov. Po spracovaní údajov sa zistilo, že červené víno znižuje riziko vzniku tejto malígnej choroby. Ale čo biele víno? Zdá sa, že záleží na tom, akému vínu dávame prednosť,

konzumácia bieleho vína zvýšila šancu na vznik rakoviny prostaty o 26 percent.

Vedci tvrdia, že to môže súvisieť s tým, že červené víno obsahuje asi desaťkrát toľko antioxidačných polyfenolov ako biele víno. Samozrejme, už mnohé štúdie predtým dokázali, že tieto antioxidanty účinne bojujú proti iným ochoreniam vrátane viacerých typov rakoviny.

Nezabúdajte ale, že červené víno sa konzumuje len s mierou.

Víno alebo radšej pivo? Ako rôzne typy alkoholu ovplyvňujú našu náladu

Tiež sa z času na čas radi napijete niečoho ostrejšieho? Potom by ste mali vedieť, že rôzne typy alkoholu spôsobujú rôzne emočné reakcie. Plynie to z výsledkov novej štúdie, ktorá zahŕňala takmer 31 tisíc ľudí z 21 krajín sveta.

Zdroj: Dovepress