Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ochutnali by ste alkohol z dreva?
Zdielať na

Ochutnali by ste alkohol z dreva?

Zdroj: Shutterstock

Pomaly sa bude dať alkohol vypáliť aj z podrážok tenisiek, maximálne sa ku nim pridá trochu viac cukru.

Z Japonska pricšlo prelomové riešenie, s ktorým počítal málokto. Japonskí vedci vyrobili z dreva alkohol vhodný na ľudskú konzumáciu s použitím špeciálnej metódy na výrobu špeciálneho nápoja.

Ak vám doteraz pripadali komické opisy degustátorov vín, radi používajúcich kvetnaté prirovnania typu „dubový zamat“, držte sa, pretože:

Podľa vedcov z japonského lesníckeho výskumného centra má nápoj z kôry „stromovú“ príchuť pripomínajúcu arómu alkoholu zrejúceho v drevených sudoch.

Podstatou metódy vyvinutej výskumnými pracovníkmi je rozdrviť drevo na krémovú textúru a po pridaní kvasiniek a enzýmu začať kvasiť. Odborníci nepoužívajú počas procesu teplo, takže nápoj si môže zachovať jedinečnú chuť rôznych stromov.

Zatiaľ vyrobili liehoviny z cédrového dreva, brezy a čerešne. V prípade cédru získajú zo štyroch kilogramov dreva 3,8 litra tekutiny, ktorej obsah alkoholu je približne 15 percent, podobne ako u japonského alkoholického nápoja saké. Vedci dúfajú, že alkohol na báze dreva sa do troch rokov dostane na pulty predajní.

"V Japonsku je veľa stromov po celej krajine a dúfame, že ľudia budú môcť ochutnať alkoholické nápoje vyrobené z typických stromov,"

uviedol zamestnanec ústavu Magara Kengo.