Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TOTO sú hlavné výhody grilovania na uhlí: Súhlasíte?
Zdielať na
Life

TOTO sú hlavné výhody grilovania na uhlí: Súhlasíte?

Zdroj: Shutterstock

Jar je v plnom prúde, takže sa môžeme pripraviť na jednu z najlepších voľnočasových aktivít - grilovanie. Dnes si na mušku vezmeme grilovanie na drevenom uhlí.

Leto sa blíži a to je čas, keď chlapi, ktorí disponujú záhradou, terasou alebo víkendovou chalupou, vedia, že nastal čas grilovania. Dá sa povedať, že grilovanie, je najmužskejší aspekt varenia. Predstavte si, ako stojíte nad pahrebou, v ruke obrovská vidlička ako Poseidón a vypekáte poriadne kusy mäsa, kým sa ženy na vás pozerajú s úžasom v tvári a priatelia uznanlivo prikyvujú. Znie to dobre, však?

Grilovanie na drevenom uhlí

Výhody:

  • lacné
  • príjemné, údená chuť
  • neopakovateľná atmosféra

 Nevýhody:

  • dlhšia príprava pahreby
  • zadymené oblečenie
  • nemôžete regulovať teplotu
Stručne

Grilovanie symbolizuje starodávne táborové ohne. Tisícky rodín a komunít sedávali okolo táboráku, aby si upiekli ulovenú korisť. Išlo o viac ako varenie, bolo to sociálne prepojenie  medzi ľuďmi. Samozrejme, ústrednou postavou bol muž, ktorý dokázal založiť oheň a postarať sa o mäso. Aj ženy a deti mali svoju úlohu, zbierali rastliny a bobuľové ovocie a pripravovali z nich jedlá.

Ak ste na trhu s grilovaním nováčikom, nebudete mať ľahkú úlohu. Existuje tisíc druhov grilov, príslušenstva a doplnkov, ktoré sa snažia obchodníci nič netušiacemu zákazníkovi predať. A vy si musíte zachovať chladnú hlavu, ak nechcete prísť o celomesačný rodinný rozpočet, v prípade, že netušíte, čo všetko budete potrebovať.

Shutterstock

​Užitočné

Ak ste si už vybrali ten správny gril, budete potrebovať aj kvalitné drevené uhlie. Na zapálenie nepoužívajte benzín, olej ani iné horľavé kvapaliny, pretože to potom budete jesť. Možno vám neprekáža benzínový lososový steak, ale vaši priatelia môžu mať iný názor.

Najprv si musíte vybrať, aký spôsob pečenia uprednostňujete. V zásade existujú tri hlavné skupiny. Najjednoduchší je klasický gril na drevené uhlie, modernejší je elektrický plech na pečenie a nakoniec tu máme plynový gril. Niektorí muži si radi vyberajú drevo na oheň sami a robia z neho v záhradnom grile pahrebu. Odporúčame túto metódu len skutočným odborníkom, inak to môžete robiť aj pol dňa.

Gril

Grilovanie na drevenom uhlí poskytuje tradičný zážitok z grilovania. Relatívne netrvá príliš dlho, máte oheň a pahrebu, ktorá dodáva jedlu príjemnú dymovú arómu. Ak chcete grilovať týmto spôsobom, je dôležité pri nákupe zvážiť pár aspektov.

Nepokúšajte sa ušetriť na grile, pretože nekvalitné hliníkové, supermarketové výrobky sa rýchlo zničia, nie sú bezpečné a pri pečení jedál sa poriadne potrápite (napríklad vám pri pečení padne mriežka).

Dbajte na to, že gril bude horúci, horí v ňom uhlie, preto by mal byť z ocele alebo liatiny. Je masívnejší a ľahko sa neprevráti, na druhej strane sa ani teplotou nezdeformuje a nepodpálite niečo vo svojej blízkosti.

Vaggan

​Dávajte pozor, aby kozub nebol otvorený, pretože vás môže popáliť iskra, alebo v horšom prípade zapálite svoj domov. Ideálnym modelom je takzvaný guľový gril, ktorý ako jeho názov napovedá, je kovová guľa so spodnou pologuľou umiestnenou na drevenom uhlí s mriežkou a môže byť vybavený nastaviteľným ventilačným poklopom. Ak máte radi luxus, kúpte si gril s nastaviteľnou výškou mriežky.

V ďalšej časti sa budeme venovať elektrickým grilom.

Súvisiace články