Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pre TOTO konzumujeme alkohol: Štyri typy pijanov podľa vedy
Zdielať na
Life

Pre TOTO konzumujeme alkohol: Štyri typy pijanov podľa vedy

Zdroj: Shutterstock

Premýšľali ste niekedy o tom, prečo ste sa rozhodli piť alkohol? Teda ak nie ste abstinenti. Na prvý pohľad to vyzerá ako jednoduchá otázka, ale veľa ľudí zaskočí. Iní zo seba naopak ihneď vychrlia celý rad dôvodov, čo vedecké bádanie v tejto oblasti trochu komplikuje.

Existuje ale niečo, čo sa nazýva motivačný model požívania alkoholu. Ten v skratke tvrdí, že pijeme, pretože očakávame, že sa následne budeme cítiť inak - presnejšie povedané, chceme zvýšiť pozitívne pocity či naopak znížiť tie negatívne.

A práve myšlienky zahrnuté v tomto modeli viedli k novému pochopeniu toho, čo nás ku konzumácii alkoholu privádza. Podľa odborníkov možno pijanov rozdeliť do 4 základných kategórií, pričom toto členenie nerieši množstvo konzumovaného alkoholu ani faktory ako genetika či osobnosť (tie totiž naše motívy len formujú). Do ktorej patríte vy?

  1. Sociálne pitie

V rôznych kultúrach i krajinách mladí ľudia začínajú piť alkohol predovšetkým zo sociálnych dôvodov. Chcú sa skrátka lepšie pobaviť so svojimi kamarátmi. To korešponduje s myšlienkou, že pitie je predovšetkým spoločenská zábava.

  1. Pitie kvôli zapadnutiu

Do tejto skupiny spadajú jedinci, ktorých môžete vidieť na rôznych večierkoch, ako pomaličky sŕkajú z pohárov šampanské. Alkohol normálne nevyhľadávajú, ale na spoločenských akciách nechcú pôsobiť dojmom, že sa výrazne líšia od pijanov, ktorí ich obklopujú.

  1. Pitie pre vzrušenie

Opäť veľmi časté u mladých ľudí. Najmä u mužov, ktorí súčasne majú väčšie sklony k extrovertnému, impulzívnemu až agresívnemu správaniu. Vďaka alkoholu sa cítia ešte "akčnejšie", čo im vyhovuje.

  1. Pitie ako liek na problémy

Depresia, úzkosť, smútok ... stačí si dať pár pohárikov a hneď je to aspoň o niečo lepšie. K tomuto "riešenia" sa uchyľujú hlavne ženy. Úvodzovky sú bezpochyby na mieste, pretože problémy pochopiteľne nikam nezmizne - avšak túžba po alkohole môže stále nadobúdať na intenzite.

Súvisiace články