Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pite s mierou! Alkohol môže spôsobiť priame poškodenie DNA
Zdielať na
Life

Pite s mierou! Alkohol môže spôsobiť priame poškodenie DNA

Zdroj: Profimedia.sk

Stále viac a viac výskumov spája konzumáciu alkoholu so zvýšeným rizikom určitých druhov rakoviny. A najnovšie zistenia britských vedcov jasne ukazujú, že by sme tieto výsledky rozhodne mali brať na ľahkú váhu. Štúdia otestovaná na myšiach totiž odhalila, že alkohol poškodzuje DNA v krvotvorných kmeňových bunkách.

"Páchateľom" je vedľajší produkt metabolizácie alkoholu známy ako acetyldehyd. Pokiaľ sa z nejakých dôvodov ďalej nerozkladá, začne sa v bunkách hromadiť.

"Táto práca poskytuje veľmi silné dôkazy o tom, že metabolit alkoholu spôsobuje poškodenie DNA zahrňujúcej všetky dôležité kmeňové bunky, ktoré pokračujú v tvorbe tkanív,"

- uviedol vedúci bádateľ Ketan Patel z Cambridge University.

Tím myšiam najskôr naservíroval zriedený alkohol alebo etanol a potom pomocou chromozomálnej analýzy a sekvenovania DNA zisťoval, akú neplechu spomínané látky v bunkách narobili. Vyšlo najavo, že acetyldehyd dokáže okrem iného spôsobiť dvojvláknové zlomy v DNA.

Krvotvorné kmeňové bunky boli použité zámerne - jednak sa dajú ľahko replikovať a jednak môžu poškodenie tohto typu šíriť po celom tele. To sa za normálnych okolností zvládne s acetaldehydom vysporiadať, lenže niektorí z nás nesú mutácie spôsobujúce nefunkčnosť patričných obranných mechanizmov. Práve týchto jedincov pitie alkoholu ohrozuje najviac.

"Je ale dôležité uvedomiť si, že systémy odbúravania alkoholu a opravovanie DNA nie sú dokonalé a alkohol môže spôsobovať rakovinu rôznymi spôsobmi - dokonca aj u ľudí, ktorých obranné mechanizmy sú v poriadku,"

- podotkol Patel.

Súvisiace články