Taliansko a Francúzsko hlási v posledných rokoch rekordné predaje vína do Číny a Ruska. podľa odborníkov by to mohlo mať v budúcnosti v Európe neblahý vplyv na cenu tohto obľúbeného alkoholického nápoja. Mohla by sa opakovať situácia, kedy pre veľký vývoz predovšetkým do mialiardovej Číny sa napríklad zvýšila na našom kontinente cena masla.

Podľa talianskej poľnohospodárskej únie bol minulý rok vývoz talianského vína rekordný a dosiahol hodnoty 6 miliárd euro. To je až o 7,2 percenta viac, než v roku 2016. Rast exportu dosiahol až dvojciferné čísla pri predaji do Ruska a Číny. Nejde ale o nejakú novinku. Tieto dve krajiny skupujú víno po celom svete. Napríklad Číňania ho vo veľkom dovážajú tiež z Francúzska, Austrálie, Čile a Španielska.

Médiá sa tiež opakovane venujú nákupu slávnych francúzskych viníc, ktoré prechádzajú do rúk bohatých čínskych investorov.

Napríklad export talianskeho vína do Číny vlani poskočil o 25 percent oproti predošlému roku a v Rusku to bolo dokonca o 47 percent. Krajina Vladimira Putina sa aj podľa iných dát totiž pomaly preberá z ekonomického šoku, ktorý spôsobili sankcie uvalené Západom pre okupáciu ukrajinského Krymu, nižšia cena ropy a prepad kurzu rubľa.

Pre európsky trh by mohlo byť problematické najmä to, že Rusi a Číňania kupujú v prípade vína úplne všetko. Navyše predajné ceny v týchto krajinách sú vyššie než na starom kontinente.

Enormný záujme ruských a čínskych boháčov i strednej triedy sa ale zameriava najmä na tie najlepšie značky.

Zdroj: CNC