Je najvyšší čas začať experimentovať s whisky tak, ako nikdy predtým.

Stránka Gizmodo zverejnila nasledujúcu užitočnú informáciu a my ju s radosťou posúvame ďalej.

Ako väčšina z vás isto vie, whisky sa správne pije bez miešania a ľadu. Tí najväčší odborníci ale vedia, že ak ku svojej obľúbenej značke pridajú malé množstvo vody, má oveľa lepšiu chuť, otvorí sa jej profil a tak ďalej.

Je to ale skutočne tak?

Ako uvádza svetoznámy blog, nedávno vyšla v Scientific Reports štúdia profesionálnych ochutnávačov, ktorá tento jav potvrdzuje.

Malé množstvo vody totiž s vašim drinkom spraví skutočnú mágiu. Môže za to organická zlúčenina guajakol, vďaka ktorej má whisky v kombinácii s vodou kovbojsky dymovú arómu. Ak sa obsah alkoholu finálneho mixu zníži, povedzme z 59 na 45 percent, jeho molekuly ostanú väčšinou na povrchu. V oveľa väčšej miere a hustote, sa tak dostávajú do chuťových pohárikov nášho jazyka.

Ďakujeme, páni vedci! 

Zdroj: Nature