Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedeli ste, prečo sú všetky pivové fľaše zelenej a hnedej farby?
Zdielať na
Chill

Vedeli ste, prečo sú všetky pivové fľaše zelenej a hnedej farby?

Zdroj: Shutterstock

Ak ste si niekedy kúpili pivo, alebo sa iba prechádzali medzi regálmi supermarketu, určite ste si všimli, že väčšina pivových fľašiek je buď zelenej alebo hnedej farby. Výnimočne sa nachádzajú aj v bezfarebných, ale iné farby sa prakticky nepoužívajú. Pýtate sa, prečo?

Pivo vynašli pred mnohými tisícročiami, v starovekom Egypte a až do polovice 19. storočia ho skladovali v sudoch. Okolo roku 1850 ho začali plniť do praktickejších fliaš, s čím hneď vznikol nasledujúci problém: pivo skladované vo fľašiach začalo po istom čase zapáchať, aj napriek tomu, že nebolo otvorené.

Výrazný, nepríjemný sírový zápach, sa v slangu britských pivovarníkov nazýva skunking, pretože nápadne pripomína páchnuci výlučok pachových žliaz tejto malej lasicovitej šelmy.

Na to, čo sa s pivom v takomto prípade deje, sa prišlo až v 60. rokoch minulého storočia, ale na presné vedecké vysvetlenie tohto javu sme si museli počkať až do roku 2001, keď americký chemik Colin S. Burns vo svojej štúdii (Mechanism for Formation of the Lightstruck Flavor in Beer Revealed by Time-Resolved Electron Paramagnetic Resonance) opísal jeho chemickú príčinu.​

Pivovarníci si s týmto problémom poradili už pred vyše sto rokmi pomocou metódy pokus-omyl, ktorá pivo zabezpečila pred napáchnutím, používaním hnedých fľašiek. V období druhej svetovej vojny, sa stali hnedé fľaše nedostatkovým tovarom (vojenský priemysel spotreboval materiály potrebné na farbenie skla) a prešlo sa na výrobu zelených fľašiek, ktoré boli lacnejšie, ale fungovali rovnako. V súčasnosti sa používajú obe ľubovoľne.

​Prečo pivo napáchne?

Pôsobením svetla. Konkrétne UV-žiarenia, ktoré prechádza cez priehľadné sklo a hnedé a zelené sklo ho pohlcujú. V pive sa nachádzajú iso-α-horké kyseliny ako isohumulon, isokohumulon a isoadhumulon, ktoré vznikajú izomerizáciou α-kyselín pri varení chmeľu. Isohumulon sa nerozpadá len pôsobením UV-žiarenia, ale aj obyčajného viditeľného svetla.

Ultrafialové lúče zo slnečného svetla reagujú s chmeľovými látkami v pive. Výsledok tejto reakcie je veľmi nepriaznivý pre naše chuťové poháriky. Pivu stačí polhodina na dennom svetle, aby sa pokazilo a čím dlhšie ho na dennom svetle necháte, tým viac sa jeho chuť zničí.

​Ak ste sa práve rozhodli, že viac nebudete piť pivo z bezfarebných priehľadných fľašiek, máme pre vás dobrú správu. Nemusíte sa v budúcnosti vyhýbať konzumácii pív Coronita ani Miller. Ich výrobcovia totiž svoje pivá chránia pred vplyvom svetla prísadou zvanou dihydro-isohumulon, čiže na slnku nenapáchnu.

Teda aspoň nie natoľko, pretože belgickí vedci nedávno zistili, že odbúraním tejto prísady vzniká u zlúčenín typický cibuľový zápach. Našťastie je táto reakcia oveľa pomalšia a pokusy dokázali, že nepríjemný cibuľový zápach dostáva takéto pivo až po troch mesiacoch.