Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koľko bubliniek je v šampanskom a prečo je na gine prasa s korunkou?
Zdielať na
Life

Koľko bubliniek je v šampanskom a prečo je na gine prasa s korunkou?

Zdroj: Pixabay

Vedeli ste, že za vznikom jedného z najobľúbenejších rumov stojí skutočný pirát? Alebo koľko bubliniek je v šampanskom či prečo sú fľaše s whisky hranaté?

1. Gin s prasaťom a korunkou

​Na etikete najpredávanejšieho ginu na svete London Dry nájdete okrem loga tiež korunku a hlavu divokého prasaťa. Tieto značky majú, samozrejme, svoj význam. Britská kráľovská koruna symbolizuje povolenie servírovať tento gin na kráľovský stôl a k zobrazenému divokému prasaťu sa viaže veľmi zaujímavý príbeh. Legenda tvrdí, že počas loveckej výpravy zachránil predok rodu Gordonov škótskeho kráľa pred útokom divokého kanca. Odvtedy sa znak zvieraťa navždy spojil so značkou a stal sa neodmysliteľnou súčasťou etikety ginu.

2. Rovnaký pohár brzdí rýchlosť pitia

​Podľa vedcov z bristolskej univerzity môže aj tvar a ryhy na pohároch ovplyvniť rýchlosť nášho pitia. Pokiaľ na pohári budú zakreslené objemové značky, je treba vedieť, že pôsobí na naše podvedomie a nevedomky konzumáciu alkoholu spomalíte. A záleží aj na tvare, pretože z tvarovaných pohárov podľa odborníkov pijeme rýchlejšie než z rovných. Stojí preto za zváženie, do čoho si necháte namiešať ďalší drink.

3. Whisky s kráčajúcim panáčikom plná inovácii

​Výrobca známej škótskej whisky mal naozaj za ušami a dobrými nápadmi vo svojej dobe nešetril. Veľmi dobre vedel, že pri transporte, či už vlakom, alebo loďou, sa veľa fliaš rozbije. Vymyslel preto unikátny hranatý tvar, aby menej praskali a dostalo sa ich do sveta čo najviac. A bol to práve Alexander z roku Walkerovcov, ktorý prišiel s ďalšou vychytávkou pre lepšie rozpoznanie značky. Hranatú fľašu vylepšil o výraznú vignetu skosenú presne v uhle 24 stupňov, čím sa stala nápadnejšou, než boli ostatné fľaše v tom čase. Tým zaistil svojej značke ozajstnú originálnosť.

4. Rum jedine z rúk piráta

​Henry Morgan bol jedným z najobdivovanejších pirátov 17. storočia, ktorý sa preslávil odvážnymi plavbami, pri ktorých obhajoval predovšetkým britské záujmy. Veľkú časť svojej kariéry strávil dobývaním nových území a bol jedným z prvých objaviteľov Nového sveta. Na mori kapitán Morgan udržiaval prísnu disciplínu a bol pre svojich mužov honosnou autoritou, ale aj on podľahol hlbokej vášni, a to láske k rumu. Dokonca dal základ svojmu vlastnému rumu, ktorý sa pre charakteristickú korenistú chuť stal legendou a dnes si ho po celom svete vychutnávajú milióny ľudí.

5. Čo robí Škótsku škótskou?

​Dáte si whisky či whiskey? Zdanlivo takmer nerozlíšiteľné slová v sebe skrývajú zásadný rozdiel medzi tekutinami. Whisky sa používa pre zlatistý mok zo Škótska, kým pridaním písmena "e" získava nápoj inú rodnú krajinu - Írsko alebo Ameriku. Americká whiskey býva označovaná ako bourbon. Aby ste ale mohli povedať, že pijete Škótsku, musí byť whisky vyrobená z jačmenného alebo obilného sladu a musí zrieť v dubovom sude s maximálnym objemom 700 litrov najmenej tri roky.

6. Pravda v bublinkách šampusu

Fyzici dlho prisudzovali výskytu bubliniek v šampanskom mikroskopické nerovnosti vnútrajšku fľaše. Podľa francúzskeho študenta Gérarda Liger-Belaira je to inak. Reťazce bubliniek vznikajú pre drobné vlákna celulózy, ktoré sa vyskytujú v bežných šampusových pohároch ako zrnká prachu alebo sa tam dostanú pri utieraní či leštení pohárov utierkou. Na jednom celulózovom vlákne potom údajne vznikne až neuveriteľných 30 bubliniek za sekundu, spolu ich fľaša šampanského skrýva asi 49 miliónov. Niet divu, že nám šampanské tak rýchlo a ľahko stúpne do hlavy.

7. Pivo, ktoré má silu pálenky

​Aj najväčšieho pivára zaručene porazí najsilnejší pivný špeciál na svete. Obsahuje neuveriteľných 67,5 percenta alkoholu a kúpiť sa dá len v 275ml fľašiach za cenu takmer 65 eur. Jeho výrobcovia dokonca na hrdlá fliaš umiestnili výstražné žlté lístočky s varovaním, aby budúci konzumenti nevypili viac ako 35 mililitrov na jedno posedenie. Ak vypijete viac, hrozí, že sa zo stoličky len tak nepostavíte. 

Súvisiace články