Pre japonskú kuchyňu je charakteristický osobitý štýl a starostlivá príprava každého pokrmu so zmyslom pre dokonalé zladenie chutí. Našim sprievodcom tradičnými japonskými jedlami je náš kolega žijúci v Japonsku – Michal Mikšík.

V jednom z našich receptov sme vám predviedli, ako si pripraviť teriyaki kura. Tentokrát si zameriame na známu pochúťku japonských fast foodových reťazcov - povestný teriyaki burger. Dnešný recept je určený na šesť porcií.

Suroviny:

  • 500 g mleté bravčové mäso
  • 6 ks žemľa
  • 1/2 cibuľa
  • 4 PL sójová omáčka
  • 4 PL mirin (alebo náhrada, viac v recepte)
  • 2 PL cukor
  • šalát (prípadne rajčina alebo uhorka)
  • majonéza
  • čierne korenie
  • muškátový orech
  • soľ

Postup:

Začneme prípravou omáčky. Zamiešame 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 4 lyžice mirinu, 2 polievkové lyžice cukru. Ak mirin nemáte, môžete použiť nejakú sladkú alkoholovú náhradu ako dezertné víno “sherry”.

Do mletého bravčové mäsa pridáme na drobno nakrájanú cibuľku. Zmes osolíme, pridáme čierne korenie a muškátový orech. Keď máme zmes rovnomerne spracovanú, rozpálime panvicu. Mäso rozdelíme na šesť častí, rukami ho tvarujeme a vkladáme do panvice. Japonci majú radi, ak je mäso tenšie, ale my zase naopak. Je dobré, ak si to každý urobí podľa svojho gusta a tiež podľa veľkosti žemlí. Mäso opečieme z oboch strán a vyberieme ho.

Do panvice pridáme omáčku. Keď sa začne odparovať, vkladáme späť mäso. Postupne ho otáčame až omáčka začne tuhnúť a mäso je na povrchu lesklé. Základ na teriyaki burger je hotový.

Ďalej pokračujeme v studenej príprave. Rozkrojíme žemle. Na klasický teriyaki burger sa používa šalát, ja mám rád napríklad rajčinu alebo uhorku.

Môžeme začať majonézou, na ktorú ukladáme šalát, mäso, ktoré polejeme teriyaki omáčkou, na vrch znovu majonézu a hamburger je hotový.

Pripravíme si ešte aj inú verziu.

Na žemľu miesto majonézy môžeme použiť maslo. Ak chceme, aby bol burger šťavnatý, pridáme viac teriyaki omáčky. Na záver ešte rajčinu a cibuľu a je to.

Dúfam, že vám bude chutiť. Som zvedavý na vaše názory, nezabudnite pridať komentár a uvidíme sa nabudúce.

Čas prípravy: 40 min

Zdroj: Sumoboss