Nie všetky potraviny potrebujú uskladnenie v chladničke. Niektoré vám dokonca vydržia lepšie aj bez nej.

Chladnička je skvelý vynález a hlavne v lete je neoceniteľným pomocníkom pri zachovávaní čerstvosti jedla. Existujú potraviny, ktorým pobyt v chladničke viac škodí, ako prospieva. Skontrolujte si, či ich skladujete správne.

  • Veľa ľudí skladuje v chladničke chlieb, no nie je to ideálne miesto. V chladničke paradoxne rýchlejšie vyschne. Najvhodnejšie miesto pre chlieb a pečivo je chlebník, prípadne priedušné textilné vrecko na suchom a chladnom mieste.
  • Ak držíte v chladničke cibuľu, riskujete, že ňou napáchnu ostatné potraviny. Najlepšie urobíte, ak ju budete držať v samostatnej nádobe s prístupom vzduchu a predovšetkým v tme, čím zabránite jej nežiaducemu klíčeniu.
  • Rovnaké pravidlo platí pre cesnak. Pobyt v chladničke nijako nepredĺži jeho trvanlivosť.
  • Aj avokádo by ste mali skladovať pri izbovej teplote. Pokiaľ ste kúpili tvrdšie a chcete, aby vám pekne dozrelo, položte ho napríklad k banánom.
  • Izbová teplota je ideálna aj pre skladovanie paradajok. Čím chladnejšie prostredie, tým viac strácajú svoju arómu. Ak ich držíte v chladničke, pripravujete sa o ich plnú chuť.
  • Úplne zbytočné je skladovať v chladničke med. Videli ste už niekedy, že by sa med pri izbovej teplote pokazil?
    Väčšina koláčov vydrží bez problémov pri izbovej teplote. Výnimkou sú len tie, ktoré obsahujú krémy so šľahačkou a maslom.
  • Melóny skladujte v chladničke až vtedy, keď ich rozkrojíte.
  • Aj keď niektorí milovníci kávy prisahajú, že v chladničke im vydrží čerstvá dlhšie, pravdou je, že káva veľmi absorbuje rôzne pachy a tak riskujete, že vám v chladničke napáchne od iných potravín. Lepšie je skladovať ju vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.
Zdroj: Daily Mail