Pre japonskú kuchyňu je charakteristický osobitý štýl a starostlivá príprava každého pokrmu so zmyslom pre dokonalé zladenie chutí. Našim sprievodcom tradičnými japonskými jedlami je náš kolega žijúci v Japonsku – Michal Mikšík.

Táto zmrzlina sa dá pripraviť veľmi rýchlo a jednoducho, ale pár hodín potrvá, kým sa zamrazí. Na konci nášho receptu máme tip aj pre tých, ktorí by si chceli tento postup uľahčiť.

Suroviny:

  • 2 PL matcha
  • 2 ks vajcia
  • 330 g cukor
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • 300 g azuki
  • soľ

TIP: Neviete kde nájsť matcha? Pozrite sa sem >>

Postup:

Vyšľaháme dve vajíčka, do ktorých postupne pridávame 80 g cukru. Do 200 ml šľahačky pridáme dve lyžice čajového prášku matcha. Do zmrzliny bude stačiť akýkoľvek druh, ktorý sa vám podarí zohnať. Zmes šľaháme, kým nie je takmer ako šľahačka a nemá zelenú farbu. Nakoniec ju opatrne zamiešame s vajíčkami. Necháme zamraziť, minimálne na tri hodiny.

Zmrzlina matcha sa dá jesť aj samotná, ale kým zmrzne, pripravíme si k nej fazuľky azuki. Táto kombinácia je v Japonsku veľmi populárna.

Fazuľky opláchneme a dáme ich variť. Po zovretí vody varíme na miernom plameni 30 minút. Vodu scedíme, azuki opláchneme a ďalej varíme na miernom plameni. Japonci zvyčajne počas varenia odstraňujú z povrchu penu. Keď sú azuki mäkké, znova ich scedíme a vrátime na sporák, tentokrát bez vody a postupne pridávame 250 gramov cukru a štipku soli. Miešame, kým nám nevznikne pasta.

Dobrá rada: Pred podávaním nezabudnite dať azuki vychladnúť, aby sa vám zmrzlina hneď neroztopila.

Tip na záver

Ak sa vám nechce zmrzlinu vyrábať, môžete si kúpiť vanilkovú, nechať ju trochu roztopiť pri izbovej teplote, vmiešať do nej matchu a znova zamraziť.

Čas prípravy: zmrzlina (15 min), azuki (2 hod)