Pre japonskú kuchyňu je charakteristický osobitý štýl a starostlivá príprava každého pokrmu so zmyslom pre dokonalé zladenie chutí. Našim sprievodcom tradičnými japonskými jedlami je náš kolega žijúci v Japonsku – Michal Mikšík.

Nedávno sme si predstavili tradičný japonský recept na vyprážané kura, dnes si rovnakým spôsobom pripravíme tofu. Príprava tohto jedla je ešte jednoduchšia a chutí aj tým, ktorí tofu veľmi neobľubujú. Recept je určený na dve porcie.

Suroviny:

  • 4 ks sušené tofu alebo obyčajné
  • 2 PL sójová omáčka
  • 2 PL saké (alebo biele víno)
  • 3 PL hladká múka
  • 3 PL zemiakový škrob
  • zázvor
  • hlávkový šalát
  • kečup
  • olej

Postup:

Sušené tofu namočíme do vody na 5 minút. Vyžmýkame ho, aby sme sa zbavili vody. Ak použijete bežný druh tofu, nemusíte ho namáčať, práve naopak, treba z neho vodu vytlačiť, aby do seba lepšie nasalo ochucovadlá.

Pridáme dve polievkové lyžice saké a dve lyžice sójovej omáčky. V predchádzajúcom recepte sme robili kuracie kara-age a použili cesnak, teraz pre zmenu použijeme zázvorovú šťavu. Všetko dobre premiešame, v prípade sušeného tofu poriadne vyžmýkame rukami, aby boli kocky rovnomerne ochutené sójovou omáčkou.

Pridáme múku a zemiakový škrob, z oboch tri polievkové lyžice. Dobre premiešame a môžeme vyprážať.

Olej necháme poriadne rozohriať a vkladáme do neho tofu. Vyprážame do zlatista zo všetkých strán. Ak kara-age podávame so šalátom, môžeme si ho medzitým pripraviť. Rovnako aj ďalšie ochucovadlá ako kečup, ktoré možno ani nebudete potrebovať, ak sa vám tofu vydarí vnútri šťavnaté a zvonka chrumkavé.

Kara-age môžete podávať s ryžou, pokvapkať citrónom alebo  majonézou. Dobrú chuť.

Čas prípravy: 20 minút