Pre japonskú kuchyňu je charakteristický osobitý štýl a starostlivá príprava každého pokrmu so zmyslom pre dokonalé zladenie chutí. Práve to robí japonskú kuchyňu jedinečnou a originálnou. Našim sprievodcom tradičnými japonskými jedlami je Slovák žijúci v Japonsku – Michal Mikšík.

Aj v Japonsku sa jedia špagety. Japonci ich majú radi aj upravené na vlastný spôsob. Príprava nasledujúceho jedla je naozaj rýchla. Potrebovať budeme jednu kľúčovú surovinu – fermentovanú sóju Natto. Dá sa zohnať aj na Slovensku, v obchodoch špecializovaných na ázijskú kuchyňu.

Vôňou a chuťou Natto pripomína známu delikatesu olomoucké syrečky. Sú ľudia, ktorí toto jedlo priam zbožňujú, ale aj takí, ktorí ho nemôžu ani cítiť.

Suroviny:

  • 120 g Natto (3 balenia)
  • 1-2 PL sójová omáčka
  • 3 PL olivový olej
  • 1 PL soľ
  • 1 balíček špagety
  • 1 ks cibuľková vňať

Postup:

Necháme zovrieť vodu, pridáme soľ, špagety a varíme podľa návodu na balení, v našom prípade 8 minút.

Zatiaľ si do misky pripravíme fazuľky Natto. Pridáme 1 PL sójovej omáčky a 3 PL olivového oleja. Nakrájame cibuľkovú vňať a primiešame. Uvarené špagety rovno z hrnca vkladáme do misky, premiešame a môžeme podávať.

Ak máte doma bonito vločky katsuobushi, môžete ich pridať ako toping. Ak máte morské riasy nori, môžete ich pridať nastrihané na tenké pásiky.

Tip:

Nezabudnite zapiť dobrým pivom!

Čas prípravy: 15-20 minút