Do Japonska za receptami: Ako sa vyrába pasta Miso
Mnohí z vás sa v súvislosti s novým úspešným seriálom o japonskej kuchyni pýtate ako vyrobiť pastu Miso, ktorú Michal použil v recepte prvej časti nášho seriálu. Odoslali sme mu vaše otázky a tak vznikol náš dnešný špeciál.
Miso je pasta z fermentovanej sóje, ktorá sa v japonskej domácnosti používa takmer denne. V obchodoch je v ponuke veľa rôznych druhov misa a u domáceho je to ešte pestrejšie.
Miso sa vyrába zo soli, sóje a obilnín. Jej najdôležitejšou súčasťou sú kultúry spôsobujúce fermentáciu, Japonci im hovoria kódži. Tie sa zatiaľ na Slovensku bežne nepredávajú. Ak sa vám ich ale podarilo zohnať a chcete si miso vyrobiť doma, uvádzame pomer surovín na výrobu bieleho ako aj červeného misa.
Postupovať môžete podľa video návodu.
Suroviny:
Svetlé biele Miso:
3 kg sója
2,5 kg ryžové kódži (kome koji)
Tmavé červené Miso:
3 kg sója
0,7 kg ryžové kódži (kome koji)
1 kg sójové kódži (mame koji)
Zdroj:
Youtube / Sumoboss