Mnohí z vás sa v súvislosti s novým úspešným seriálom o japonskej kuchyni pýtate ako vyrobiť pastu Miso, ktorú Michal použil v recepte prvej časti nášho seriálu. Odoslali sme mu vaše otázky a tak vznikol náš dnešný špeciál.

Miso je pasta z fermentovanej sóje, ktorá sa v japonskej domácnosti používa takmer denne. V obchodoch je v ponuke veľa rôznych druhov misa a u domáceho je to ešte pestrejšie.

Miso sa vyrába zo soli, sóje a obilnín. Jej najdôležitejšou súčasťou sú kultúry spôsobujúce fermentáciu, Japonci im hovoria kódži. Tie sa zatiaľ na Slovensku bežne nepredávajú. Ak sa vám ich ale podarilo zohnať a chcete si miso vyrobiť doma, uvádzame pomer surovín na výrobu bieleho ako aj červeného misa.

Postupovať môžete podľa video návodu.

Suroviny:

Svetlé biele Miso:

3 kg sója
2,5 kg ryžové kódži (kome koji)

Tmavé červené Miso:

3 kg sója
0,7 kg ryžové kódži (kome koji)
1 kg sójové kódži (mame koji)