Pre japonskú kuchyňu je charakteristický osobitý štýl a starostlivá príprava každého pokrmu so zmyslom pre dokonalé zladenie chutí. Práve to robí japonskú kuchyňu jedinečnou a originálnou. Našim sprievodcom tradičnými japonskými jedlami je Slovák žijúci v Japonsku – Michal Mikšík.

Kuracie Teriyaki je vo svete popri sushi jedno z najobľúbenejších japonských jedál. Na rozdiel od sushi sa dá pripraviť rýchlo a jednoducho. Dnešný recept je určený na dve porcie.

Suroviny:

  • 500g kuracie mäso (najlepšie stehno s kožou)
  • 4 PL sójová omáčka
  • 4 PL mirin (alebo náhrada)
  • 2 PL cukor
  • 2 PL múka

Postup:

Začneme prípravou omáčky. Zamiešame 4 PL sójovej omáčky, 4 PL mirinu, (alebo sladkej alkoholovej náhrady ako dezertné víno Sherry) a 2 PL cukru.

Vezmeme kuracie stehná aj s kožou, najlepšie vykostené, aby bolo celé stehno v jednom kuse. Mäso mierne narežeme, nech je rýchlejšie hotové. Obalíme ho v malom množstve múky a ukladáme na rozohriatu panvicu, kožou nadol.

Keď začne byť koža chrumkavá, mäso obrátime a na slabšom plameni pod pokrievkou ho necháme piecť ešte niekoľko minút. Potom ho znovu obrátime kožou nadol a zbavíme prebytočného tuku, aby nekazil chuť omáčky. Mäso obraciame, kým nedostane zlatistú farbu a prilejeme omáčku, ktorú na silnejšom plameni redukujeme. Keď je mäso prepečené, môžeme ho vybrať a nakrájať.

Zvyšok omáčky Teriyaki, necháme odpariť na panvici a keď je dostatočne hustá, polejeme ňou mäso.

Čas prípravy: 30 min