Pre japonskú kuchyňu je charakteristický osobitý štýl a starostlivá príprava každého pokrmu so zmyslom pre dokonalé zladenie chutí. Práve to robí japonskú kuchyňu jedinečnou a originálnou. Našim sprievodcom tradičnými japonskými jedlami je Slovák žijúci v Japonsku – Michal Mikšík.

Ak máte radi sushi a chcete vyskúšať niečo netradičné, máme dnes pre vás pripravený skvelý recept. Je to jedno z najchutnejších sushi a mimo Japonska nie je veľmi známe.

Suroviny:

  • 450g biela krátkozrnná ryža
  • 3 PL ryžový ocot
  • 3 PL cukor
  • 1 ČL soľ
  • 1 bal plátky Nori

Plnka:

  • 300 g mäso nakrájané na tenké plátky
  • 2 PL sójová omáčka
  • 1 PL mirin (alebo náhrada)
  • 1 PL cukor
  • 1 strúčik cesnak
  • 1 ks hlávkový šalát
  • uhorka alebo iná zelenina
  • prípadne majonéza, sezam, wasabi

Postup

Najprv začneme s ryžou. Na ochutenie ryže budeme potrebovať: 3 PL octu, 3 PL cukru a 1 ČL soli. Keď je ryža uvarená, rozprestrieme ju na podnos. Zamiešame do nej zmes octu, cukru a soli a necháme vychladnúť.

Na zmes do mäsa budeme potrebovať: 2 PL sójovej omáčky, 1 PL cukru a 1 PL mirinu. Mirin je podobný ryžovému vínu saké, nahradiť sa dá veľmi dobre aj bielym dezertným vínom Sherry. Do zmesi pridáme pretlačený cesnak a zamiešame. Na tenko nakrájané plátky mäsa rýchlo osmažíme a pridáme pripravenú zmes s cesnakom. Keď sa nám odparia tekutiny, mäso je hotové.

Umytý šalát zbavíme vody a nakrájame pozdĺžne uhorku. Rozprestrieme si jeden plátok nori a nanesieme ryžu v rovnomernej vrstve. Jeden okraj vynecháme. Začneme uhorkou, potom pridáme mäso, môžeme pridať aj majonézu, nakoniec šalát. Začneme rolovať. Dajte si záležať, aby sa rolované nori pekne dotýkali ryže, posledný príde koniec, ktorý sme si nechali prázdny. Časom určite nadobudnete zručnosť.

Tip

Maki sushi sa v Japonsku konzumuje väčšinou bez sójovej omáčky, pretože mäso už ochutené je. Skúste si miesto nej zmiešať wasabi v majonéze a sushi namáčať do neho.

Čas prípravy: 60-90 minút

Väčšinu ingrediencií nájdete v Kauflande alebo v špecializovaných ázijských potravinách.