Pre japonskú kuchyňu je charakteristický osobitý štýl a starostlivá príprava každého pokrmu so zmyslom pre dokonalé zladenie chutí. Práve to robí japonskú kuchyňu jedinečnou a originálnou. Našim sprievodcom tradičnými japonskými jedlami je Slovák žijúci v Japonsku – Michal Mikšík.

Dnes začneme tradičnou japonskou polievkou Miso.

Potrebujeme:

  • 800 ml dashi vývaru
  • 150-300 g tofu
  • 1 ČL sušených rias wakame
  • 1 ks cibuľovej vňate
  • 2 PL pasty miso

Pozrite si galériu

Postup

Dashi je vývar z rýb a morských rias, predáva sa instantný alebo v podobe malých vreciek, ktoré sa varia vo vode. Na takéto množstvo polievky vám bude stačiť 150g tofu, ale môžete použiť aj dvojnásobok.

Keď nám dashi zovrie, pridáme tofu nakrájané na kocky, sušené morské riasy wakame a cibuľkovú vňať, ktorú krátko povaríme. Ak ale chcete, aby mala výraznejšiu chuť, pridajte cibuľku až na koniec.

Existuje veľa druhov pasty miso, môžete ich použiť ľubovoľne. My dnes použijeme dve polievkové lyžice tmavého miso. Miso pasta je veľmi hustá, preto si ju najprv rozmiešame vidličkou v miske s trochou polievky, aby sme sa zbavili hrudiek. Rozpustené miso pridávame do polievky na záver, nevaríme ho. Miso je jednak probiotická potravina a tiež si takto lepšie zachová svoju chuť.

Čas prípravy: 10 minút

Pastu Miso zoženiete v Kauflande alebo špecializovaných ázijských potravinách.

Dobrú chuť!