Receptúra piva Guiness sa nezmenila už 256 rokov, pivovar sa však pripravuje, že v budúcom roku zmení svoj tradičný postup pri výrobe piva. Firma sa chce vzdať želatíny pochádzajúcej z rybích mechúrov, aby si pivo mohli vychutnať aj vegetariáni a vegáni.

Možno o tom neviete, ale z mechúra rýb pochádza niečo ako želatína, ktorá sa pridáva do nepasterizovaného a nefiltrovaného piva. Tento materiál napomáha tomu, aby  kvasnice pri spodnom kvasení v závere fermentácie klesali na dno kvasnej nádoby. Týmto spôsobom vznikajú ležiaky, pivá jednoduchšej a sviežejšej chuti.

Táto želatína nie je nevyhnutne potrebná pri výrobe piva, iba urýchľuje proces. Tiež sa dá nahradiť želatínou neživočíšneho pôvodu alebo výťažkom z červených rias. Hovorca spoločnosti uviedol, že momentálne sa ešte nevie, ktorou metódou nahradia súčasnú tradičnú technológiu.

Vegáni však svojimi požiadavkami nebombardovali len samotný pivovar Guiness. V roku 2003 dosiahli, že sa do Európskeho parlamentu dostal návrh zákona, ktorý by vyžadoval od pivovarov, aby na svojich fľašiach a obaloch pív zvýraznili, že pri procese výroby nepoužili želatínu živočíšneho pôvodu. Tento návrh zákona zlyhal, takže si vegáni až do dnešných dní nemôžu byť istí, či sa pri príprave piva využívajú akékoľvek živočíšne produkty.

Zdroj: Independent