Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Načapovať pivo nie je umenie: Je to hotová veda!
Zdielať na

Načapovať pivo nie je umenie: Je to hotová veda!

Zdroj: Shutterstock

Čapovanie piva nie je jednoduchá záležitosť. Správne načapovať tento lahodný zlatý mok si vyžaduje poriadnu prax.

Správne načapovať pivo je umenie. Základom dobre načapovaného piva je čistý, studenou vodou opláchnutý pohár. Vďaka nemu pena nádherne krúžkuje. Vedeli ste však, že pivo sa dá čapovať štyrmi rôznymi spôsobmi?

Štyri spôsoby čapovanie piva

Skúsený výčapník vám vie načapovať pivo - na hladinku, šnyta, mlieko alebo čochtana. Každý z týchto štyroch spôsobov čapovania má svoje špecifiká a pije sa v inú dobu, preto nie je možné povedať, ktorý z nich je najlepší. Pivo však nie je jednotvárny nápoj a preto si ho môžete vychutnať podľa vašej aktuálnej chuti.

Shutterstock

Klasika na hladinku

Pivo načapované na hladinku je pravdepodobne najobľúbenejšie medzi pivármi a jeho čapovanie sa považuje za vrchol majstrovského umenia výčapného. Čapuje sa na jeden záťah iba niekoľko sekúnd, a preto dostane zákazník pivo v najčerstvejšej prvotriednej kvalite. Pivo na hladinku by nemalo viditeľne púšťať bublinky, ktoré znamenajú zle umytý pohár a nesprávny spôsob čapovania.

Komunisti ho zakázali!

Šnyt (z nemeckého Schnitt, malé pivo vo veľkom pollitráku) si spravidla výčapníci čapovali pri narazení nového sudu, aby si overili kvalitu piva. Kedysi býval veľmi populárny u štamgastov, ktorí nedali na toto pivo dopustiť a dopriali si ho na konci pivného večera ako osvieženie na cestu. Šnyt obľuboval napríklad Karel Čapek a v dobe totality bol podpultovým tovarom. U tohto piva totiž nie je jasná miera a je na krčmárovi, akú mieru peny zvolí a môže sa tak riadiť svojimi skúsenosťami a nie oficiálnou mierou, čo sa nepáčilo súdruhom, ktorí potrebovali mať na všetko tabuľky a stĺpce.

Shutterstock

Mlieko na ex

Mlieko je svojrázny a atypický spôsob čapovania piva. Obľúbili si ho predovšetkým ženy, pravdepodobne vďaka výslednej jemnejšej a mierne sladkastej chuti. Štamgasti si týmto štýlom skôr spestrujú pitie piva. Ide v podstate o plný pohár pivnej peny a najlepšiu chuť má pochopiteľne ihneď po načapovaní. Mlieko sa pije tradične na ex po 3 až 5 pivách ako osvieženie napríklad miesto panáka tvrdého alkoholu.

Čochtan bez peny

Čochtan je veľa podobný pivu, ktoré môžete dostať na stôl napríklad v Anglicku. Účelom je naplniť pohár bez peny a na jeden záťah. Čochtan má najväčší podiel bubliniek. Nevýhodou tohto piva je, že vďaka absencii peny veľmi rýchlo stráca na kvalite a mení chuťové vlastnosti. Nesmieme si ho pliesť so zvetraným pivom, ktoré pod pípou stálo desiatky minút. Čochtan je pivo bez peny a pre skutočných znalcov, ktorí vedia, ako ho piť.

Súvisiace články