Prinútiť motoristov na kúpu elektromobilov sa Nemecko snaží najrôznejšími spôsobmi. Teraz láka na rozsiahlu infraštruktúru a finančnú podporu.

Nemecká vláda predstavila najnovšiu stratégiu, ktorá má tamojších vodičov motivovať k prechodu na čisté elektromobily. V blízkej budúcnosti chce investovať neuveriteľných 130 miliárd eur do vylepšenia dobíjacej infraštruktúry. Plán Nemecka je taký, že sa dobíjačka objaví na každej čerpacej stanici v krajine.

Agentúra Reuters informuje, že sa úradníci odvolávajú na časté sťažnosti zákazníkov. Podľa nich je práve nedostatočná infraštruktúra dôvodom, prečo sa do kúpy nového elektromobilu neženú. V Nemecku je aktuálne 14.118 čerpacích staníc. Konečným cieľom Nemecka je vybudovanie 70 tisíc dobíjacích stojanov a ďalších 7000 rýchlonabíjačiek.

V minulom roku pritom elektromobily v Nemecku predstavovali len 1,8% všetkých novo registrovaných automobilov. Ľudia stále dávajú prednosť benzínu (59,2%), prípadne nafte (32%). Tohtoročný máj bol pre elektrické vozidlá u našich susedov lepší, stále sa ale bavíme o podiele púhych 3,3 percenta.

Okrem budovania infraštruktúry chce Nemecko popohnať motoristov tiež zdvojnásobenou dotáciou na obstaranie elektromobilu, ktorá teraz môže byť až 6000 eur pre vozidlá s cenovkou do 40 tisíc eur. A aby toho nebolo málo, stále častejšie sa hovorí o vyšších daniach pre majiteľov väčších osobných vozidiel (hlavne SUV) so spaľovacími motormi.

Zdroj: CNC