Časopis Nature publikoval výskumnú prácu s názvom "Pripojiteľný toaletný systém pre personalizovaný monitoring zdravotného stavu pomocou analýzy exkrementov". Vo svojej podstate ide o záchodovú dosku plnú senzorov a snímačov, ktorú je možné jednoduchým spôsobom nainštalovať na bežnú záchodovú misu.

Toaletný systém vykonáva analýzu moču a exkrementov a na základe výsledkov vyhodnocuje zdravotný stav užívateľa. Systém je modulárny, pracuje ticho v pozadí, skúma vzorky a svoje zistenia ukladá do cloudu. Podľa Sanjiva Gambhira zo Stanfordskej univerzity spočíva jeho najväčšia výhoda v kontinuálnom dohľade nad zdravím.

Inteligentná záchodová doska

 "Pointou inteligentnej toalety ... je to, že ju na rozdiel od nositeľnej elektroniky nemôžete dať dole," uviedol Gambhir v tlačovej správe.

"Každý nevyhnutne používa záchod, a práve to zvyšuje hodnotu zariadenia na detekciu chorôb."

Zrejme vám napadla otázka, ako prístroj funguje, ak toaletu využíva viac ľudí. Aj na to vedci mysleli a vybavili splachovaciu páku čítačkou odtlačkov prstov. Ďalším prvkom je kamera vnútri misy, ktorá zaisťuje rozpoznanie používateľa na základe typických čŕt ritného otvoru.

"Vieme, že to vyzerá divne, ale ako sa ukázalo, váš análny otvor je jedinečný," vysvetľuje Gambhir. Zábery z kamery nie sú z pochopiteľných dôvodov dostupné a nikam sa neukladajú.

Inteligentná záchodová doska

​Na základe odtlačkov prstov a kamerovej identifikácii dokáže systém priradiť získané vzorky konkrétnemu užívateľovi. Vďaka ich analýze v priebehu času potom môže upozorniť na možné zdravotné problémy, ako sú skoré príznaky niektorých ochorení.

Dôkladná analýza upozorní na choroby

Analýza moču monitoruje celý rad parametrov - okrem iného napríklad rýchlosť prietoku. Biochemické testy sledujú počet bielych krviniek, známky kontaminácie moču krvou, problematické hladiny bielkovín a ďalšie biomarkery. Na základe získaných dát je možné detekovať bežná ochorení, ako sú infekcie močového mechúra, až po závažnejšie stavy - napríklad zlyhanie obličiek.

Záchod odosiela a ukladá dáta do zabezpečeného cloudu. Gambhir a jeho kolegovia by nakoniec chceli tieto údaje sprístupniť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí by boli upozornení na vznikajúce zdravotný problém pacienta. Inteligentná toaleta však v žiadnom prípade nemá ambície nahradiť diagnostiku lekárom.

Koncept bol testovaný po dobu niekoľkých mesiacov na 21 účastníkoch, pričom celkovo bolo sledovaných 10 rôznych biomarkerov. V ďalšej fáze bude nasledovať väčšie klinické štúdie, v ktorej vedci dôkladne otestujú účinnosť a presnosť chytrej toalety.

Zdroj: CNC