Rúška a masky sa pred troma týždňami stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Kým niektorí ich považujú za nutné zlo, určitá skupina pojala ochranné prostriedky dýchacích ciest ako spôsob sebavyjadrenia či dokonca módny doplnok. Zrejme najďalej v tomto smere zašla návrhárka Chelsea Klukas, ktorá pod značkou Lumen Couture spája módu a technológie.

Nová tvárová maska ​​LED Matrix Face Mask ukrýva medzi dvoma vrstvami bavlny tenký gumový panel osadený LED diódami. Ich prostredníctvom je možné na maske zobrazovať rôzne obrazce a texty, vrátane dynamických animácií. Panel s všetkou elektronikou ide z masky vybrať, aby bolo možné ju vyprať alebo vyvariť.

Zdroj: YouTube

Tvárová maska ​​prehovorí za vás

Jedným z ponúkaných režimov je ekvalizér, ktorý reaguje na hlas svojho majiteľa. Ďalšie funkcie možno využiť prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá s celotvárovou maskou komunikuje cez Bluetooth. Maska vydrží na jedno nabitie fungovať tri až štyri hodiny (v závislosti od zobrazovaného vzoru), ale výrobca ju vzhľadom k jej vyššej hmotnosti a zníženej priedušnosti neodporúča nosiť tak dlho.

V bezplatnej aplikácii, ktorá je k dispozícii pre Android a iOS, si môžete nastaviť vzor (použiť možno aj vlastné návrhy) alebo nápis, ktorý bude na maske zobrazovaný. Okrem toho možno ochranný prostriedok použiť ako "farebnú hudbu", reagujúcu buď na zvuk zachytený mikrofónom telefónu, alebo na práve prehrávanú skladbu.

Zdroj: YouTube

​Módny doplnok v čase pandémie

Potrebné upozorniť, že LED Matrix Face Mask nie je respirátor. Sám výrobca deklaruje tento produkt ako módny doplnok, ktorého efektivita nebola odborne testovaná. Použitie je teda na vlastné nebezpečenstvo, môžeme ale predpokladať, že ochrana bude na úrovni podomácky šitých rúšok.

Súčasťou balenia je okrem masky a LED panelu ešte batéria a nabíjací kábel s konektorom USB. Autorka nezabudla ani na charitu - 60% zisku z každej predanej masky mieni venovať fondu COVID-19 Solidarity Response Fund Svetovej zdravotníckej organizácie.

Masku LED Matrix Face Mask je možné objednať na webe Lumen Couture za 90 amerických dolárov. Pri dodaní na Slovensko je nutné pripočítať poštovné v minimálnej výške 14 dolárov. Ak by ste to nemohli vydržať a chceli by ste originálnu tvárovú masku mať za 2 až 3 pracovné dni, počítajte s poštovným 78 dolárov. Platiť je možné kartou alebo cez PayPal.

Zdroj: CNC