Skupina študentov Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Lausanne vyvinula zariadenie, ktoré označujú ako SmartBra. Ako naznačuje názov, ide o inteligentnú podprsenku, ktorá má pomáhať s prevenciou rakoviny prsníka. O novinke škola informuje na svojich stránkach.

SmartBra používa technológiu od spoločnosti IcosaMed, ktorá emituje ultrazvukové vlny a vykonáva echografické skenovanie potenciálne rakovinových buniek. Ultrazvukové vlny sú generované pomocou piezoelektrických senzorov, pričom celá technológia je natoľko miniaturizovaná, že je takmer neviditeľná a nebráni pohodlnému noseniu.

Zdroj: Twitter

​Ako funguje inteligentná podprsenka?

"Naša inteligentná technológia je navrhnutá tak, aby detekovala rakovinu v najskorších štádiách. Používa neinvazívnu, bezbolestnú metódu založenú na častom sledovaní ultrazvukom," povedal jeden zo študentov a člen vývojového tímu Hugo Vuillet.

Ak senzory detekujú podozrivý zhluk buniek, upozorní užívateľku, že by si mala dohodnúť schôdzku s odborníkom. Autori veria, že inteligentné oblečenie má potenciál viesť k revolučnému prístupu v prevencii rakoviny a predpokladajú, že v budúcnosti ich systém ponúkne aj ďalšie funkcie.

Študenti dúfajú, že produkt bude schopný pôsobiť preventívne a emitovať takmer kontinuálne nízke dávky ultrazvukových vĺn, ktoré majú stimulovať apoptózu v rakovinových bunkách. Primárne cieľovou skupinou budú ženy s diagnostikovanou rakovinou prsníka, u ktorých umožní priebežné sledovanie vývoja choroby. Ďalšou skupinou budú ľudia s genetickou predispozíciou k tomuto ochoreniu.

​Na ceste ku komerčnému produktu

Inteligentná podprsenka SmartBra rozhodne nezostane za múrmi laboratórií - sľubný koncept by sa už v roku 2021 mal vyrábať sériovo. V súčasnej dobe je hlavnou úlohou získanie finančných prostriedkov na komercializáciu. Predpokladaná suma, potrebná na rozbehnutí výroby, je 4 milióny švajčiarskych frankov.

Tým ale dobré správy ešte nekončia. V rámci výskumu bolo vyvinuté plastové rozhranie, ktoré nahrádza gél, ktorý sa zvyčajne používa pri vyšetreniach ultrazvukom. Tento objav by mohol viesť k vývoju ďalšieho chytrého oblečenia, ktoré by dokázalo detekovať rôzne typy rakoviny a predchádzať im.

Zdroj: Twitter

​Študentský tím, zložený z Huga Vuilleta, Fatemeh Ghadamieh, Zamat Hany a Julesa Pochona, získal ocenenie od výberovej komisie zloženej z profesorov Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Lausanne

Zdroj: CNC