Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration) schválil počas uplynulého víkendu prvý rýchlotest na koronavírus. Stojí za ním kalifornská firma Cepheid, ktorá vyvíja a vyrába zdravotnícke testovacie systémy.

Oznámenie prišlo uprostred kritického nedostatku testovacích súprav po celých Spojených štátoch. Ten obmedzoval schopnosť federálnych a lokálnych zdravotníckych organizácií sledovať šírenie koronavírusu a ním spôsobeného respiračného ochorenia, známeho ako COVID-19.

Zatiaľ len obmedzené použitie

Schválený rýchlotest má proti tradičným laboratórnym testom hneď niekoľko výhod. Tou prvou je získanie výsledkov iba 45 minút po odbere - tj. štyrikrát rýchlejšie oproti existujúcim najrýchlejším metódam. Ďalším kladom je, že na jeho vykonanie nie je nutné spracovanie vzoriek v špecializovanom laboratóriu.

Treťou výhodou nového testu je fakt, že na odber vzoriek nevyžaduje bavlnené tampóny, ktorých je na niektorých miestach nedostatok. Lekári môžu namiesto toho nasať tekutinu z nosa katétrom pomocou fyziologického roztoku.

Test má byť primárne používaný na centrálnych príjmoch a v nemocniciach, kde má zefektívniť starostlivosť o chorých. V prípade pacientov s preukázaným ochorením COVID-19 sa o ne prakticky hneď po prijatí môžu začať starať zdravotníci vybavení potrebnými ochrannými pracovnými prostriedkami.

Päťtisíc zariadení na vykonávanie testov je už k dispozícii v niekoľkých zdravotníckych zariadeniach a ďalšie by mali byť expedované v priebehu tohto týždňa. Počas najbližších niekoľkých mesiacov plánuje firma vyrobiť milióny rýchlotestov. Rovnako, ako testy, ktoré sa už používajú v zdravotníckych laboratóriách a nemocniciach, aj tento hľadá vo vzorkách pacientov prítomnosť vírusu SARS-CoV-2.

Testovať, testovať a testovať!

Testovanie čo najväčšieho počtu ľudí je odborníkmi označované ako jeden z najúčinnejších spôsobov boja proti súčasnej epidémii. V Spojených štátoch sa počet vykonaných testov zvýšil na desaťtisíce týždenne, ale s ohľadom na počet obyvateľov sa stále jedná o nepatrný zlomok. Od prevedenia odberu až po oznámenie výsledku pritom často uplynie aj niekoľko dní.

Testy, ktorých výsledky sú známe v rámci niekoľkých desiatok minút, tak majú zásadne pomôcť v boji proti rýchlo sa šíriacemu pandemickému vírusu. Testovanie v rámci Spojených štátov sa tak bude môcť rozšíriť a malo by umožniť odbavenie väčšieho počtu potenciálne chorých počas kratšej doby.

Vedúci lekár spoločnosti Cepheid David Persing uviedol v rozhovore pre server Stat News, že test nie je určený pre tých, ktorí majú obavu z nákazy. "Nemyslíme si, že by táto technológia, prinajmenšom na začiatku, mala byť používaná, v ordináciách bežných lekárov," doplnil Persing.

Zdroj: CNC