Pri použití tradičných metód by to vedcom trvalo roky, pomocou počítača to vyriešili trochu rýchlejšie. To vôbec neznamená, že proti pandémii existuje vakcína, ale IBM dúfa, že tým urýchli výskum.

Počítač Summit je v súčasnosti najrýchlejším superpočítačom na svete, ktorý pomáha vedcom v Národnom laboratóriu Oak Ridge pri riešení umelej inteligencie, výskumu rakoviny, genetických a astrofyzikálnych otázkach. Počítač s výkonom 200 petaflopov čiže 200 miliárd operácií za sekundu, zvládne za jednu hodinu výpočty, ktoré by stolnému počítaču trvali 30 rokov.

Toto všetko je superpočítač, kam až oko dovidí. Zdroj: IBM

​Laboratórium teraz kvôli pandémii sprístupnilo počítač na výskum koronavírusu a výsledok je na svete. Podľa štúdie nahratej na server ChemRxiv bolo úlohou Summitu nájsť zlúčeniny, ktoré by mohli byť účinné proti koronavírusu a stroj prišiel so 77 rôznymi riešeniami len za dva dni. V simulácii hľadali látky, ktoré by sa mohli viazať a blokovať proteínové hroty, ktorými vírus vstrekuje svoj genetický kód do ľudských buniek, čím by zabránili množeniu vírusu. Na základe predchádzajúcich modelov koronavírusu vedci modelovali situácie, ako častice v proteíne reagujú na rôzne zlúčeniny, a potom vybrali sedem najsľubnejších výsledkov. Ak vezmeme do úvahy miliardy rôznych premenných, trvalo by roky, kým by tradičnými metódami dosiahli výsledky, ktoré IBM Summit dosiahol iba za dva dni.

Ako však zdôrazňuje Jeremy Smith, riaditeľ laboratórneho centra molekulárnej biofyziky, neznamená to, že našli protilátku proti Covid-19, ale dúfa, že ich výsledky prispejú k výskumu vakcíny, ktorá v rôznych laboratóriách prebieha už celé týždne a mesiace. Na tento účel boli výsledky ešte pred uverejnením verejne sprístupnené verejnosti.

Zdroj: Futurism, IBM