Americká armáda nedávno otestovala nový delostrelecký systém. Ten dostrelí zhruba trikrát ďalej než štandardné húfnice. Jeho účelom je prispieť k odradeniu protivníkov ako sú Čína a Rusko.

V moderných vojnách sa síce uplatňujú moderné technológie, pokročilé materiály, satelity alebo najnovšie umelá inteligencia, napriek tomu sú ale stále významné klasické zbraňové systémy, ako sú napríklad rôzne delá.

Stále s nimi počíta aj americká armáda, ktorá nedávno otestovala nový delostrelecký systém, ktorý dostrelí zhruba trikrát ďalej, než štandardné húfnice. Jeho účelom je prispieť k odradeniu protivníkov, ako je Čína alebo Rusko.

Zdroj: Twitter

​Samohybná húfnica XM1299 v akcii

Tieto testy sa odohrali na strelnici Yuma Proving Ground v Arizone. Hlavnú úlohu v nich zohral prototyp samohybnej húfnice XM1299 kalibru 155 milimetrov. Prototyp použil špeciálnu (Supercharged) pohonnú látku, s ktorej pomocou vypálil dva rôzne typy munície na úctyhodnú vzdialenosť okolo 65 kilometrov. Tradičné húfnice tohto typu pritom dostrelia okolo 18 kilometrov.

Podľa vyjadrenia predstaviteľov US Army bola pri testoch použitá munícia Excalibur s presným navádzaním, ktorá uspela a presne zasiahla cieľ. Druhý typ munície, XM1113 s raketovým pohonom, bol použitý na overenie dostrelu, nie presnosti. Podľa všetkého išlo o test so zatiaľ najdlhším dostrelom pre delostrelecký systém, ktorý je vo vývoji v rámci programu Extended Range Cannon Artillery (ERCA).

Generál John Rafferty Jr., ktorý vedie Long Range Precision Fires Cross Functional Team na veliteľstve Army Futures Command, uvádza, že tento delostrelecký systém prináša nové možnosti útokov na ciele vzdialené 20 až 60 kilometrov. Takéto zbrane poskytujú veliteľom vedľa helikoptér a bojových drónov ďalší typ úderov do väčšej hĺbky územia protivníka, aby bolo nutné povolávať letectvo či raketové údery.

Americká armáda v spoločnosti BAE Systems objednala 18 samohybných húfnic XM1299. V roku 2023 by z nich mala byť sformovaná jednotka, ktorú bude možné testovať pre nasadenie v armáde ako celok. US Army takisto počíta s testovaním ďalších typov projektilov, vrátane jedného s ramjetovým pohonom. Ten by mal byť snáď k dispozícii v tomto roku.

Veľkou výzvou je vývoj automatického nabíjania pre túto samohybnú húfnicu. To by malo zabezpečiť 6 až 8 výstrelov kanónu za minútu. Vďaka tomu by húfnica mohla zdevastovať cieľ ako zásah veľkej pumy. Problém je v tom, že pri paľbe na značnú vzdialenosť musí automatické nabíjanie pracovať s komplikovanou muníciou.

Zdroj: CNC