Mníchovská automobilka chcela na ženevskom výstavisku predstaviť elektrický koncept BMW i4. Nakoniec sa musíme uspokojiť s online premiérou.

BMW i4 otvorí novú kapitolu "íčkových" modelov mníchovskej značky. Na európske trhy dorazí v priebehu budúceho roka a vyzvať chce predovšetkým Teslu Model 3.

Vzhľad sa necháva inšpirovať vlani predstavenou štúdiou radu 4. Prehliadnuť nemožno výrazné ľadvinky na prove, poznávacím znamením sú takisto úzke predné svetlomety či strecha zvažujúca sa v štýle kupé. Vnútri zase vidíme prepracovaný interiér, ktorý vsádza na absolútny minimalizmus. Všetky kľúčové funkcie sa teraz obsluhujú prostredníctvom združeného prístrojového štítu s prehnutou obrazovkou, zostáva ale obľúbený otočný ovládač iDrive. BMW pritom hovorí, že tento koncept má veľmi blízko k sériovej produkcii.

Zaujať má nielen samotný vzhľad, ale aj elektrický pohon v útrobách. Ten tvorcovia zatiaľ bližšie nešpecifikujú, ale hovoria, že vozidlo ponúkne dojazd až 600 kilometrov na jedno nabitie. Že nepôjde o žiadnu brzdu prevádzky avizuje výkon až 530 koní a akcelerácia z nuly na stovku za nejaké štyri sekundy, pričom elektromobil posviští maximálnou rýchlosťou až 200 km / h.

Pozrite si galériu

​Dojazd sa darí predĺžiť radom aerodynamických opatrení. Napríklad zaslepením ľadviniek v maske chladiča alebo čisto tvarovanými nárazníky, ktoré pomôžu prúdeniu vzduchu okolo karosérie. Kolesá sú tiež navrhnuté zvlášť pre tento elektromobil a snúbia aerodynamiku s nízkou hmotnosťou.

Nezabudlo sa ani na zvuk. BMW sľubuje "vizionársky zvukový podpis", ktorý bol zložený svetovo známym skladateľom Hansom Zimmerom. Cieľom je ďalšia dávka emócií a ozvučenie elektromobilov pomocou jednotlivých zvukových svetov. Mníchovskí hovoria, že akustika tohto modelu spája minulosť a budúcnosť BMW. Na to sme veľa zvedaví!

Pozrite si galériu

​Samotná technika v aute je síce nová, BMW i4 ju však nedostane ako prvý. Úvodným nositeľom bude BMW iX3. Okrem spomínaného výkonu stojí za zmienku aj nová generácia akumulátorov. Tie sa v i4 vyznačujú nízkou konštrukciou a optimalizovanou hustotou. Váži asi 550 kilogramov a majú kapacitu 80 kWh.

Produkcia BMW i4 odštartuje v priebehu roka 2021 v hlavnom výrobnom závode automobilky v Mníchove. To znamená, že v budúcnosti budú výrobné linky rovnaké fabriky opúšťať vozne so spaľovacími motormi, plug-in hybridy aj čisté elektromobily.

Zdroj: CNC