Z nášho pohľadu je exoplanéta K2-18b dosť exotický svet. Rok tam trvá len 33 dní a atmosféra je bohatá na vodík. Nový výskum však ukázal, že by mohla byť obývateľná.

Z nášho pohľadu je exoplanéta K2-18b dosť exotický svet. Obieha okolo červeného trpaslíka, vo vzdialenosti asi 124 svetelných rokov od Slnečnej sústavy, ktorý sa nachádza v súhvezdí Leva. Ide o superzem, ktorej hmotnosť zodpovedá asi 8,6 Zemiam, zatiaľ čo jej veľkosť je asi 2,3 Zeme. Jeden rok tam trvá len 33 dní a atmosféra tejto planéty je bohatá na vodík.

Napriek tomu, ako ukazuje nový výskum Nikki Madhusudhana z britskej University of Cambridge a jeho kolegov, pod vodíkovou atmosférou by táto planéta mohla byť obývateľná. Ide o to, že sa K2-18b pohybuje v obývateľnej zóne, takže by tam teoreticky mohla byť kvapalná voda a možno aj niečo ešte zaujímavejšie.

Dôležité sú informácie o vnútre a atmosfére

Práve táto exoplanéta vzbudila veľkú pozornosť médií na jeseň 2019, keď dva rôzne výskumné tímy oznámili detekciu vodnej pary v jej vodíkovej atmosfére. Ako ale podotýka Madhusudhan, vodná para je v skutočnosti v atmosférach planét celkom bežná.

Aj keď ide ale o planétu v obývateľnej zóne a je tam detekovaná vodná para, tak to ešte rozhodne automaticky neznamená, že ide o planétu obývateľnú pre život nášho typu. Aby sme si to mohli overiť, tak je podľa Madhusudhana dôležité zistiť ďalšie údaje o vnútre planéty a tiež o atmosfére. Kľúčové je predovšetkým to, či môže na povrchu planéty skutočne existovať kvapalná voda.

Odborníci si vzhľadom k veľkosti planéty K2-18b myslia, že ide skôr o menšiu verziu Neptúnu, než o väčší variant Zeme. Problém je v tom, že ani s jedným z týchto typov planét nemáme bližšiu skúsenosť.

​Minineptúny by snáď mali mať mohutnú vrstvu vodíkovej atmosféry, ktorá obklopuje vrstvu stlačenej vody, a tá zase obaľuje pevné jadro planéty. Ak by vodíková atmosféra bola príliš rozsiahla či hustá, tak by teplota a tlak pri povrchu vrstvy vody boli príliš vysoké na to, aby tam mohol fungovať život nášho typu.

Madhusudhanov tím ale zistil, že napriek nemalej veľkosti je u planéty K2-18b slušná šanca, že jej vodíková atmosféra nie je príliš mohutná, a že pri povrchu jej vrstvy vody sú práve tie správne podmienky pre život nášho typu.

Bádatelia k tomu využili dostupné pozorovanie atmosféry K2-18b aj ďalšie údaje, s ktorými nakŕmili počítačové modely. Všetko nasvedčuje tomu, že budeme môcť rozšíriť spektrum potenciálne obývateľných planét aj o tieto zvláštne svety, ktoré Zem práve dvakrát nepripomínajú.

Zdroj: CNC