SpaceX uzavrela partnerstvo s agentúrou Space Adventures, ktorá sa špecializuje na vesmírnu turistiku. Prví záujemcovia by mohli vyraziť na obežnú dráhu už budúci rok a to na palube kozmickej lode Crew Dragon.

"Táto historická misia vytvorí cestu, ktorá umožní letieť do vesmíru všetkým ľuďom, ktorí o tom snívajú. Sme radi, že na nej môžeme spolupracovať s tímom Space Adventures," uviedla hlavná prevádzková riaditeľka SpaceX Gwynne Shotwell.

Z dostupných informácií vyplýva, že výlet ku hviezdam potrvá päť dní, pričom turisti sa na ňu budú musieť pripravovať "niekoľko mesiacov". Finančné podmienky doposiaš zverejnené neboli. V rámci minuloročnej dohody s Bigelow Aerospace ale SpaceX stanovila cenu za dopravu jednej osoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu na asi 52 miliónov dolárov.

Zahraničné médiá upozornili aj na to, že Space Adventures ponúka aj sedadlá na ruských raketách Sojuz.

Crew Dragon nedávno úspešne absolvoval skúšobnú cestu k Medzinárodnej vesmírnej stanici aj následný dokovací manéver. Ešte ho ale čaká prvý let s ľudskou posádkou. Ten by mal prebehnúť niekedy medzi aprílom a júnom.

Zdroj: CNC