Bioinžinierka J. J. Hastings a módna návrhárka Pia Interland spojili svoje sily, aby vyriešili jeden z menej diskutovaných problémov, ktorým budú čeliť prípadní kolonisti z Marsu: čo robiť s nebožtíkmi.

Podľa Space.com táto neobvyklá dvojica zvažuje rôzne možnosti, ktoré zohľadňujú emocionálne aj logistické dôsledky umierania na červenej planéte. A ich nápady by teoreticky mohli ovplyvniť aj to, ako nakladáme s pozostatkami zosnulých tu na Zemi.

Hastings a Interland rozdelili svoj "Martian death project" do dvoch častí. Prvá bola venovaná vytvoreniu akéhosi rubáša, ktorý by sa používal počas marsovského ekvivalentu pohrebu. Výsledný odev je viacvrstvový a samozrejme biodegradabilný.

V rámci druhej časti vzniká systém, ktorý by telo zosnulého kompostoval a premenil na užitočné suroviny - napríklad na hnojivo pre rastliny.

To môže znieť morbídne, ale vzhľadom na nedostatok zdrojov na Marse by pre osadníkov rozhodne malo zmysel, aby po skončení všetkých obradov mŕtvolu zužitkovali.

Akonáhle bude vývoj tohto systému ukončený, dalo by sa začať premýšľať aj o jeho využívanie pri tzv. zelených pohreboch. Tie sa v poslednej dobe tešia stále väčšej obľube, a to nielen preto, že zbytočne nezaťažujú životné prostredie.

Zdroj: CNC