Vírus upravený génovými inžiniermi zaistí rýchly rozklad kokaínu. Stimulačný efekt drogy sa vôbec nestačí prejaviť. Pre narkomanov tak bude ľahšie skoncovať s jej užívaním.

Závislosť od kokaínu drží svoje obete pevne v hrsti. Človek sa z nej prakticky nikdy nevylieči. Aj po rokoch abstinencie stačí narkomanovi jediné "zakopnutie" k tomu, aby bielemu prášku opäť úplne podľahol. Liečba je zdĺhavá.

Kokaín je na bankovkách aj vo vode

Ľudí závislých na kokaíne pribúda. V roku 2014 odhadovala americká organizácia National Survey on Drug Use and Health počet ľudí závislých od kokaínu na jeden milión, o tri roky neskôr už musela zvýšiť svoj odhad na viac než dvojnásobok. O obľube tejto drogy jasne hovoria výsledky chemických analýz, pri ktorých vychádza pozitívny na kokaín väčšina preverovaných bankoviek.

A bolo celkom jedno, či si chemici vezmú na paškál euro, brazílsky real, poľský zlotý alebo českú korunu. V inej štúdii analyzovali chemici vodu v čistiarňach odpadových vôd v 50 mestách 18 krajín a výsledky jasne ukázali, že cez víkendy tú kokaín tečie prúdom. Bezkonkurenčnou jednotkou kokaínových víkendov sa ukázali Antverpy.

Rýchly likvidátor kokaínu

Vedci z americkej Mayo Clinic pracujú už dlhší čas na liečbe závislosti od kokaínu pomocou génovej terapie. Už pred dvadsiatimi rokmi sa im podarilo získať enzým, ktorý veľmi rýchlo rozkladá kokaín na neúčinné látky. Ak by enzým koloval ľuďom v krvi, rozkladal by drogu tak rýchlo, že by nestačila v tele zaúčinkovať. Kupovať si drahú drogu a nemať z nej pôžitok by žiadneho narkomana dlho nebavilo.

Enzým vznikol modifikáciou enzýmu butylcholinesterázy (BChE), ktorá sa bežne vyskytuje v ľudskom tele a okrem iných reakcií katalyzuje rozklad kokaínu. Malou modifikáciou génu sa podarilo u BChE zvýšiť rýchlosť rozkladu kokaínu 2000-krát.

Vedci tento enzým označujú ako kokainhydrolázu (CocH) a podrobili ho testom v organizme laboratórnych zvierat. Injekcia CocH do žily rýchlo rozloží kokaín, ktorý koluje krvným obehom, a eliminuje tak jeho účinok. Jasne to ukázali pokusy na laboratórnych potkanoch.

Takáto liečba zo závislosti od kokaínu by však bola nielen náročná - narkoman by musel denne dostávať injekcie enzýmu - ale tiež veľmi drahá. Výroba enzýmu nie je rozhodne lacná záležitosť.

Liečba génom

Riešenie ponúka génová terapia, kedy sa do organizmu pacienta vpraví gén pre produkciu bielkovinovej molekuly a telo si potom podľa neho vyrába liečebnú bielkovinu samo. Týmto spôsobom sa darí liečiť nielen dedičné choroby, ale najnovšie napríklad aj niektoré nádorové ochorenia. V novej štúdii publikovanej v lekárskom časopise Human Gene Therapy vedci z Mayo Clinic vykročili ku génovej terapii závislosti od kokaínu.

Génoví inžinieri vniesli gén pre enzým CocH do vírusu, ktorý upravili tak, že sa nedokáže v bunkách množiť. Vie len vniesť gén do buniek. Tým jeho akcie končia. Podľa takto "prepašovaného" génu si potom bunky vyrobia potrebný enzým CocH. Zatiaľ je systém génovej terapie odskúšaný na laboratórnych myšiach.

Myši, ktorým vedci vniesli do tela gén, zostávali úplne zdravé. Keď vedci podávali kokaín myšiam, ktoré génovú terapiu nepodstúpili, zvieratá vykazovali silné vzrušenie a zároveň u nich dochádzalo k poškodeniu pečene. Rovnaká dávka kokaínu myšiam po génovej terapii ale vzrušenie nepriniesla a tiež pečeň zvierat zostala bez ujmy.

Výsledky testov na myšiach presvedčili americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA), aby povolil vedcom z Mayo Clinic prípravu prvej fázy klinických testov s pacientmi závislými od kokaínu.

Liečba najskôr za šesť rokov

Zavedenie génovej terapie do liečby závislosti od kokaínu nemožno očakávať skôr ako za šesť rokov. To je bežná doba pre potrebné tri fázy klinických skúšok. Samozrejme, za predpokladu, že nedôjde ku komplikáciám. Vedci budú musieť napríklad pozorne kontrolovať, ako na génovú terapiu zareaguje imunitný systém pacientov.

Ten môže spustiť nežiaduce reakcie jednak na geneticky modifikovaný vírus, jednak na samotný enzým CocH. Génová terapia musí mať dlhodobý účinok. V popredí záujmu bude teda nielen doba, po ktorú sa bude enzým v tele narkomanov vyskytovať v dostatočnom množstve, ale aj prípadné nežiaduce vedľajšie účinky dlhodobej liečby.

Zdroj: CNC