Juhokórejčanka Jang Ji-sung prišla o svoju sedemročnú dcéru v roku 2016. Umrela na nevyliečiteľnú chorobu. Matka od tej doby smúti za svojím dieťaťom, ktorého meno aj dátum narodenia si nechala vytetovať na svoje telo a z prachu jej pozostatkov si nechala vyrobiť náhrdelník. O tri roky neskôr sa s Najeon mohla znova stretnúť. Príbeh si teraz môžete pozrieť aj v dokumentárnom filme "I met you", ktorý bol pred pár dňami zverejnený na YouTube.

Dňa 6. februára zverejnila spoločnosť Munhwa Broadcasting Corporation kontroverzné video, v ktorom sa smutná matka znova spojí so svojím zosnulým dieťaťom pomocou VR okuliarov a rukavíc. Pohyby dievčaťa zachytili pomocou detského herca, ktorému nasadili Najeonin digitálny portrét a vymodelovali tiež park, v ktorom sa matka s dcérou nachádzali v minulosti.

Narodeninová oslava vo virtuálnej realite je smutná, dojemná a zároveň surreálna, ale ako priznala samotná Jang Ji-sung, veľmi sa jej to páčilo. „Možno je to raj na zemi,“ uviedla pre Aju Business Daily.

„Opäť som mohla stretnúť Najeon, ktorá ma s úsmevom pozdravila, a aj keď sme spolu strávili len veľmi krátky čas, bola som šťastná. Myslím, že sen, ktorý som si vždy priala, sa mi splnil.“

Video má na Youtube len päť dni po zverejnení takmer 9,5 milióna videní. Samozrejme, väčšinu ľudí dojalo to, čo videli, ale niektorí tvrdia, že vzkriesenie mŕtvych týmto spôsobom je morbídne a môže byť dokonca traumatickou skúsenosťou. Futurism v tejto súvislosti cituje Michaela Graziana, profesora psychológie na Princetonskej univerzite, ktorý sa už predtým vyjadril pre Dell Technologies o vplyve VR technológií na trúchlenie po zosnulých.

„Nie je v tom nič zlé alebo neetické,“ uviedol Graziano, ktorý tvrdí, že digitálne spomienky na zosnulých sú dnes už neoddeliteľnou súčasťou našej doby. Podľa názoru profesora je digitálna pamiatka na mŕtvych rovnaká ako na stránkach Facebook, Instagram alebo Youtube,

„keďže viete, že daná osoba je mŕtva, akceptujete virtuálny ekvivalent utešujúcej spomienky.“
Zdroj: Futurism