Veľká Británia pôvodne plánovala, že zakáže predaj benzínových a naftových automobilov od roku 2040. Tento týždeň však britská vláda rozhodla o posune termínu už na rok 2035. Zákaz sa novo bude týkať tiež všetkých hybridov, používajúcich vedľa elektromotora benzínový alebo naftový motor.

K posunutiu termínu došlo po varovaní odborníkov na klimatické zmeny. Tí upozorňovali, že v roku 2040 už môže byť príliš neskoro, ak chce Spojené kráľovstvo dosiahnuť deklarované ambiciózne ciele znížiť emisie uhlíka do roku 2050 takmer na nulu.

Rok 2020 bude zásadný

Britský premiér Boris Johnson predstavil britské záväzky počas otvorenia konferencie OSN o zmene klímy. Tu okrem iného uviedol, že rok 2020 bude pre planétu "rozhodujúcim rokom klimatických opatrení". Teraz je ministerský predseda presvedčený, že zákaz predaja nových benzínových a naftových automobilov by mal prísť ešte skôr ako v roku 2035, ak to bude možné.

"Rok 2020 musí byť rokom, v ktorom zmeníme rastúce globálne otepľovanie - bude to rok, kedy zvolíme čistejšiu a zelenšiu budúcnosť pre všetkých." Uviedol v tlačovej správe Johnson. Vláda chce spolupracovať so všetkými priemyselnými odvetviami s cieľom urýchliť zavádzanie vozidiel s nulovými emisiami.

Ak skutočne dôjde k presadeniu zákazu v praxi, budú môcť Briti od roku 2035 nakupovať len autá poháňané vodíkom alebo elektrinou. Po cestách však naďalej budú môcť "na dožitie" jazdiť existujúce automobily s motormi spaľujúcimi fosílne palivá.

Briti chcú ísť príkladom

Jedným z dôvodov, prečo sa britská vláda rozhodla posunúť termín, je skutočnosť, že v novembri bude v škótskom Glasgowe prebiehať Klimatická konferencia Organizácie Spojených národov. Johnson ju vníma ako dôležitú príležitosť na posilnenie boja proti klimatickým zmenám a Briti chcú ísť príkladom ostatným krajinám.

Pre automobilky je posun termínu čiarou cez rozpočet, avšak ešte zásadnejšie je, že sa zákaz má vzťahovať aj na hybridy. Mnohé značky pritom počítali s hybridnými vozidlami ako s prvým stupňom k úplnej elektromobilite.

Ministerka obchodu a energetiky Andrea Leadsom k plánovaným opatreniam povedala: "To je moje priorita číslo jedna a v tomto roku zvýšime svoje ambície a opatrenia v oblasti klímy, vrátane nových plánov na dekarbonizáciu každého sektora, čo umožní zelenšiu budúcnosť pre všetky naše deti."

Zdroj: CNC