Soundbar je v posledných rokoch bežnou voľbou pre niekoho, kto chce mať doma k veľkej obrazovke aj väčší lepší zvuk, plnohodnotné domáce kiná z ponuky niektorých výrobcov zmizli dokonca úplne.

So zaujímavou inováciou tento rok prišiel Samsung, u svojej rady modelov Q oznámil novú audio technológiu zvanú Q-Symphony. Tá umožní systému využiť nielen pripojený soundbar, ale zároveň vie využiť aj reproduktory integrované v TV. Vo výsledku sa tak vylepší celkový dojem, divák tak bude mať pocit, že zvuk vychádza skutočne z obrazu. To sa týka nových 8K TV, ktoré sú osadené šesticou reproduktorov a majú mať tzv. "object-tracking" zvuk, tj. zvuk by sa mal meniť zároveň pozíciou objektu na veľkej obrazovke.

Zdroj: Samsung

​Funkciu ponúkne napríklad nový soundbar Q800T s 3.1.2 kanálovým zvukom, ale tiež ďalšie modely s označením Q950T a Q900T, ktoré budú predstavené neskôr v tomto roku. TV a soundbar sa prepojí cez HDMI a kombinácie reproduktorov má podľa Samsungu vytvoriť plnšie, širšie a vyššie zvukové pole. Q-Symphony nie je však kompatibilný so staršími modelmi, "vie" ju až 8K TV pre rok 2020, nie je známe, či z marketingových dôvodov, alebo kvôli funkcii synchronizácie obrazu a zvuku, ktorá sa má vykonávať cez integrovanú kalibráciu.

Nový soundbar Q800T podporuje Dolby Atmos and DTS:X a využíva technológiu Acoustic Beam 2.0 od Samsungu. Súčasťou je, samozrejme, bezdrôtový subwoofer.

Okrem najvyššieho radu Q, Samsung ponúkne ešte rady S a T. Rada S bude predstavovať strednú triedu, ktorá bude vyladená okrem filmov aj na počúvanie hudby. Základné a najnižšie rady budú zastupovať modely s T v názve, tie budú vyladené predovšetkým na filmový zvuk.

Ďalšie detaily a ceny zatiaľ nie sú známe, všetko bude upresnené neskôr.

Zdroj: CNC