Futuristický koncept Mercedes-Benz Vision AVTR bol predstavený tento rok, a to predovšetkým vďaka spolupráci s tvorcami filmovej série Avatar. Na výstavu CES 2020 bolo vyrobené jedno auto, ktoré rovnako ako film venovalo veľkú pozornosť vzťahu medzi človekom a strojom.

Ak sa bližšie pozrieme na auto, vidíme, že nemá nič spoločné s dnešnými automobilmi, ale to pri konceptoch nikdy nie je problém. Vision AVTR úplne vylučuje tradičný zmysel pre volant a obvyklé veci. Všetko z dotykových obrazoviek je možné ovládať digitálne, aj keď to nemusí byť taký problém pri automatickom ovládaní.

Sedadlá sú trendovo pokryté koženkovým poťahom vyrobeným z recyklovaných starých odevov, vlajok a PET fliaš. Recyklácia sa stáva stále pri nových koncepčných vozidlách čoraz dôležitejšou. Na podlahe sa nachádzajú ratanové liany.

Pozrite si galériu

Zadná časť vozidla má 33 rôznych krídel, ktoré sa synchronizovane pohybujú, aby sa zosúladili s dýchaním tvorov známych z Avataru, ktoré žijú v Pandore. Pohon je tiež celkom inovatívny, 110 kWh batéria s organickou technológiou na báze grafénu, je teoreticky bez obsahu kovov a tiež recyklovateľná. Nabitie trvá iba 15 minút a dojazd je 700 kilometrov. Každé zo štyroch kolies bude mať vlastný elektrický motor a ich spoločné použitie poskytne takmer 500 koní.

Hovoríme o futuristickom vozidle, ktoré skutočne vyzerá, akoby pochádzalo z udržateľného sveta

uviedol Gordon Wagener, vedúci oddelenia dizajnu Mercedesu.

Zdroj: Mercedes-Benz