Na motocykloch Damon je zaujímavý aj ich konvenčný vzhľad. Na žiadnu futuristickú sci-fi sa nehrajú.

Práve prebiehajúci veľtrh spotrebnej elektroniky CES je miestom, ktoré si pre svoj debut vybral aj veľmi zaujímavý motocykel Hypersport od kanadského startupu Damon Motorcycles. Nejde však o hocijaký motocykel, o jeho výnimočnosti svedčí aj ocenenie CES za najlepšiu inováciu. Ale pekne poporiadku.

Zdroj: Damon Motorcycles

​Tento elektrický motocykel na seba vzal podobu typickú pre rýchle cestovné stroje. Tomu zodpovedá aj dynamika. Damon dosahuje výkon 200 koní, stovku zvládne za tri sekundy a na jedno nabitie prejde až 320 kilometrov. Server TechCrunch uvádza, že maximálna rýchlosť je až 320 km / h. To všetko pri hmotnosti 228 kilogramov - podobne výkonný motocykel so spaľovacím motorom váži približne o päťdesiat kilogramov menej. Daň za ťažobu elektrického ústrojenstva je tak citeľná.

Zdroj: Damon Motorcycles

​Zdá sa ale, že o dynamiku v prípade tohto motocykla až tak nejde a hrá skôr druhé husle. Tie prvé hrá novo vyvinutý systém CoPilot, ktorý pomocou radarov, senzorov a kamier neustále stráži okolia motocykla a varuje pred prípadným nebezpečenstvom,

Zdroj: Damon Motorcycles

​Jay Giraud, CEO Damon Motorcycles, sa nechal počuť, že väčšina záujemcov o motocykle značky Damon uvádza, že vlastnia Teslu. Práve títo ľudia, ktorí už Teslu vlastnia nejaký ten piatok a pozerajú po garáži, čo by tak mohli mať ešte na elektrinu, majú byť cieľovými zákazníkmi značky Damon číslo jeden.

Zdroj: Damon Motorcycles

​​Výrobca ponúka vstupnú limitovanú edíciu Premier, ktorá dostane naviac brzdy Brembo a odpruženie Öhlins. Táto séria 25 kusov sa vyrobí ako prvá, nasledovať bude štandardný model HS. Damon Hypersport vyjde v prepočte na 22 tisíc eur.

Zdroj: YouTube