Služba Airbnb za účelom ochrany hostiteľov nasadila nový nástroj, ktorý "lustruje" záujemcov o ubytovanie. Podľa dostupných informácií ho vytvoril startup Trooly a je založený na umelej inteligencii (AI).

Dotyčný nástroj preveruje príspevky na sociálnych sieťach, záznamy v rôznych registroch atď. Na základe zistených poznatkov určí pravdepodobnosť toho, či používateľ prejavuje sklony napríklad k narcizmu, machiavellianizmu či dokonca psychopatii.

Keď magazín Evening Standard zástupcu Airbnb požiadal, aby objasnili, v akom rozsahu je softvér od Trooly využívaný, stretol sa s odmietnutím.

Vážne to funguje?

Airbnb na svojich webových stránkach však upozorňuje na to, že pred potvrdením každej rezervácie je vykonané hodnotenie rizikovosti. "Používame prediktívne analýzy a strojové učenie k okamžitému vyhodnoteniu stoviek signálov, ktoré nám pomáhajú označiť a preskúmať podozrivé aktivity," vysvetľuje.

Je ťažké povedať, či AI skutočne dokáže rozpoznať, či je človek psychopat - alebo minimálne niekto, koho by ste u seba doma naozaj nechceli - iba na základe analýzy údajov dostupných online.

Airbnb sa však s problematickými hosťami stretáva už roky, takže ak tento nástroj dokáže potenciálne problematického jedinca eliminovať, je ľahké pochopiť, prečo tak dychtilo po jeho implementácii.

Zdroj: CNC