Na blížiacom sa veľtrhu CES 2020 nebude chýbať anglická automobilka Aston Martin, ktorá tu chce prezentovať prototyp inovovaného spätného zrkadla. Aby sme boli úplne presní: v skutočnosti sa jedná o displej, ktorý zobrazuje dianie za vozidlom zachytávané tromi kamerami. Supluje tak funkciu všetkých troch tradičných spätných zrkadiel.

Kamery zažívajú v segmente osobných automobilov obrovský boom - uľahčujú vodičom parkovanie a vylepšujú prehľad o tom, čo sa deje okolo vozidla. Nezastupiteľnú úlohu tiež hrajú v spojení s počítačovým videním v autonómnych vozidlách.

Kamery miesto zrkadiel

Spätné zrkadlá na báze kamier ponúkajú od roku 2015 automobilky Nissan a Cadillac. Majú svoje nesporné výhody, ale bohužiaľ aj nevýhody - napríklad nie je možné meniť uhol pohľadu naklonením hlavy. Aston Martin je však presvedčený, že zrkadlo na základe kamier má zmysel a môže sa prípadne kombinovať s bežnými zrkadlami.

Na CES hodlá predstaviť hybridné spätné zrkadlo, zobrazujúce zábery troch kamier na jednej obrazovke. Novinku označuje ako Full Display Mirror (FDM) a na jej vývoji spolupracoval s michiganskými výrobcom automobilových komponentov GENTEX Corporation, ktorý ju oficiálne prezentuje na svojom webe.

Na displeji v kabíne možno teda sledovať až tri obrazy naraz, vďaka čomu má vodič prehľad o dianí za vozidlom a po jeho stranách v rámci jedného pohľadu. Celý systém tak údajne úplne eliminuje slepé uhly, ktoré sú jednou z najčastejších príčin bočných zrážok.

Aston Martin digitálny

Dve kamery majú namontovať v blízkosti vonkajších spätných zrkadiel, tretie potom nájde miesto na zadnej hrane strechy vozidla, odkiaľ poskytne lepší rozhľad. V prípade nepriaznivých poveternostných podmienok je možné použiť displej ako bežné automaticky stmievané zrkadlo.

Okrem toho možno tiež kombinovať funkciu zrkadla a kamier podľa vlastných preferencií. Ďalším šikovným rysom je, že uhol záberu z externých kamier sa automaticky mení pri zmene polohy obrazovky.

Prototyp Full Display Mirror (FDM) bude na CES názorne predvádzaný na vozidle Aston Martin DBS Superleggera. Automobilka neuviedla, kedy plánuje zaviesť túto technológiu do svojich vozidiel - zatiaľ ponúka variant s jednou kamerou vo vozidle DBS GT Zagato 2020.

Zdroj: CNC